<p>Hans Spit aan het werk aan de zaagmachine.&nbsp;</p>

Hans Spit aan het werk aan de zaagmachine. 

(Foto: Dorry Smeets)

‘Keioloog’ Hans Spit viert zestigjarig jubileum

  •   keer gelezen   Zakelijk

HEIJEN| Als jongen van twaalf jaar stond Hans Spit al regelmatig met een beitel in zijn hand bij het bedrijf van zijn vader Frans. In 2007 droeg hij Spit Natuursteen over aan zijn zoon Frank. Hoewel wat meer op de achtergrond, is hij er nog steeds actief. Zestig jaar na dato kijkt Hans terug op een prachtige tijd. 

Door Dorry Smeets

Hij weet niet beter dan dat er thuis een bedrijf was in grafmonumenten. “Ik zat toen in de eerste klas van de lagere school”, vertelt Hans. “Mijn vader begon in Enschede, daarna zijn we via Bergen en de Loodsstraat in Gennep uiteindelijk aan de Heesweg in Heijen terechtgekomen.” Na schooltijd was hij altijd in de werkplaats te vinden, waar hij met hamer en beitel oefende in het kappen van letters. Het was niet de vraag óf hij in het bedrijf zou komen, maar wanneer. “Hoewel mijn moeder graag wilde dat ik verder leerde, haalde mijn vader me met mijn zestiende van school en ben ik officieel in de zaak gekomen. Ik vond het prima en wilde niets anders.” Nadat hij op zijn vijfentwintigste eigenaar werd, groeide Spit Natuursteen uit tot hét toonaangevende bedrijf in grafmonumenten in de wijde regio. “Er is veel veranderd in zestig jaar”, laat de jubilaris weten. “Waar eerst alles handmatig ging, hebben we nu takelgereedschap, hefkranen en zaagmachines. En we leveren door heel Nederland; sinds 2000 is de klandizie in Duitsland ook heel groot. De mensen komen bij ons vanwege de goede service en kwaliteit. Het mooie is daarnaast dat de klanten hier kunnen komen kijken: in de grote toonzaal en daarbuiten zijn wel 500 monumenten te bezichtigen.”

Vijftien jaar geleden droeg Hans het stokje over aan zijn zoon Frank. “Die zat ook al lang in het vak en had het helemaal in de vingers”, aldus de ‘keioloog’. “Eén ding wist ik wel zeker: ik wilde niet op mijn lauweren gaan rusten.” Dus assisteerde hij waar hij kon. En hij is er nog steeds, al doet hij het tegenwoordig wat rustiger aan. Maar zijn betrokkenheid is onverminderd. “Ik kan het alleen loslaten als ik met de camper weg ben”, lacht de steenhouwer. Het is de combinatie van kwaliteit leveren en contact met de mensen die maakt dat hij het altijd een mooi vak heeft gevonden. “Ik heb heel mijn ziel en zaligheid in dit bedrijf gestoken en heb er veel voor teruggekregen. Wij hebben hier een ‘complimentenboekje’, waar klanten hele positieve dingen in hebben gezet; daar ben ik best trots op. Daarom kun je het ook zo lang volhouden. Echt: ik heb topjaren gehad!” Op 13 april viert Hans zijn zestigjarig jubileum in besloten kring. Maar hij zal zeker het stralende middelpunt zijn!

Jos Gröniger
Meer berichten