De vijf gemeenteraden van het Land van Cuijk kwam woensdag bij elkaar. (archieffoto: Diana Derks)
De vijf gemeenteraden van het Land van Cuijk kwam woensdag bij elkaar. (archieffoto: Diana Derks)

'Politiek zwaargewicht' moet regie geven aan samenwerking Land van Cuijk

Politiek 127 keer gelezen

LAND VAN CUIJK | Een 'politiek zwaargewicht' als procesbegeleider en een haalbaar scenario voor de realisatie van glasvezel in de vijf gemeenten in het Land van Cuijk. Dat zijn de belangrijkste nieuwsfeiten uit de tiende editie van de themabijeenkomst van de vijf raden van afgelopen woensdag. "De verkenning naar de best mogelijke vorm van samenwerking moet in het voorjaar van 2017 zijn afgerond", aldus voorzitter Henk Siroen van het Regieteam Raden Land van Cuijk.

Door Martijn Schwillens

Vooraf was al duidelijk dat de themabijeenkomst niet in het teken zou staan van verdere discussie over hoe de samenwerking kleur en inhoud moet krijgen. Toch zijn de afgelopen maanden een paar kleine stappen gezet. Zo is een stuurgroep gevormd waarin vijf wethouders en Antoine Walraven (burgemeester Mill en Sint Hubert, red.) zitting hebben. In hun laatste overleg kwam onder andere de aanleg van glasvezel aan bod. "De vraagbundeling heeft aangetoond dat er behoefte is aan breedband", legt de Cuijkse wethouder en 'kartrekker' Maarten Jilisen uit. "Het verbindt economie, social domein, leefbaarheid et cetera. Maar zeker in de grote kernen Cuijk, Grave en Boxmeer was de behoefte aan glasvezel duidelijk minder. Dat heeft consequenties. LVCNET heeft ons echter een eerste inkijkje gegeven en laten weten een scenario te starten met een coöperatie voor de aanleg van breedband. De vijf raden zal (begin 2017) gevraagd worden om budgetten toe te kennen, want zonder borgstelling gaat het niet lukken."

Politiek zwaargewicht
Grappig was de wijze waarop Henk Siroen zijn betoog over de voortgang van het verkenningsonderzoek begon. Tot twee keer toe durfde hij het woord 'herindeling' niet te benoemen, maar uiteindelijk kwam het er toch uit. Siroen liet weten dat 'een eerste gesprek heeft plaatsgevonden' met een zogeheten 'politiek zwaargewicht' als procesbegeleider van de verkenning naar de best mogelijke samenwerkingsvorm. "De provincie heeft ons een lijstje met kandidaten gegeven, maar die lijst hebben wij zelf nog verder aangevuld. De voorverkenning heeft geleid tot een eerste goed gesprek met een kandidaat voor deze functie. Maar om wie het gaat, kan ik nu nog niet zeggen."
Siroen maakte duidelijk dat een bestuurskrachtmeting (hoe sterk is elk van de vijf gemeentebesturen?) deel uitmaakt van de verkenning. "Dit is een unaniem besluit van het Regieteam", lichtte hij toe. Over een zogeheten 'gremium' (samenkomst van fractievoorzitters om te peilen hoe iedereen in de discussie staat) werd ondanks eerdere toezeggingen met geen woord gerept. "Maar zo'n gezamenlijk overleg staat sterk op het netvlies van het regieteam, hoor", benadrukte Siroen.

Business developer
Tijdens de themabijeenkomst stelde business developer Jeroen Beuken zichzelf voor. Hij heeft de taak (grote) bedrijven te werven voor de bedrijventerreinen in het Land van Cuijk. "Het Land van Cuijk is een half open oester die verder opengebroken moet worden om de parels te kunnen pakken", meent Beuken.
De bijeenkomst werd voorafgegaan door een minuut stilte wegens het plotsklaps overlijden van het Cuijkse raadslid Tonnie Geboers (ABC).

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant