Wethouder Jeu Verstraaten bij Gryphus, dat een opknapbeurt krijgt. (foto: Ingrid Driessen)
Wethouder Jeu Verstraaten bij Gryphus, dat een opknapbeurt krijgt. (foto: Ingrid Driessen)

Boxmeer zet in op verbetering vestigingsklimaat

Politiek 63 keer gelezen

BOXMEER | Het Boxmeerse college van B en W presenteerde vorige week een sluitende begroting voor 2017. Die begroting laat enige ruimte voor investeringen. Zodoende wordt jongerencentrum Gryphus in Vierlingsbeek opgeknapt en is een miljoen euro uitgetrokken voor verbetering van verschillende wegen en fietspaden. Ook wil Boxmeer interessanter worden voor ondernemers van buitenaf. "De gemeente zet in om bedrijven en ondernemers maximaal te faciliteren en de infrastructuur in brede zin te optimaliseren", aldus wethouder financiën Jeu Verstraaten (VDB/LO).

Het stimuleren van de aanleg van breedband en de pilot 'startersinitiatief Boxmeer' zijn zaken waarbij Boxmeer nauw betrokken is. "Bij deze pilot wordt door de gemeente onderzocht hoe een groep beginnende (vaak jonge) ondernemers kan worden begeleid om het starten te vergemakkelijken", laat Verstraaten weten. "Daarnaast laten we via onderzoek een verkenning uitvoeren naar de vraag en behoefte van ondernemers op Saxe Gotha naar ruimtebehoefte."
De gemeente moet tevens de regierol bij het samenbrengen van partijen oppakken en ze doet onderzoek naar het effect van centrummanagement en reclamebelasting. Ook wordt geparticipeerd in het stagebureau Land van Cuijk, de business developer en het stimuleren van een betere oost-westverbinding.

Braindrain
Zorgen zijn er ook. Zo trekken hoogopgeleiden massaal (drie kwart) weg uit het Land van Cuijk. "Een braindrain is afhankelijk van veel factoren die je als gemeente maar zeer beperkt kunt sturen", legt wethouder Peter Stevens (CDA) uit. "We proberen als gemeente te werken aan het verbeteren van de randvoorwaarden, zoals het versterken van de vestigingsfactoren op het gebied van zowel wonen als werken. Dit betekent bijvoorbeeld concreet het bieden van woningbouwlocaties voor iedere beurs en het faciliteren van bedrijven om te kunnen groeien."

Investeringen
Ook leefbaarheid draagt bij aan een beter leefklimaat en dus krijgt jongerencentrum Gryphus een flinke opknapbeurt. Daarnaast worden tal van wegen onder handen genomen, waaronder de Rondweg in Overloon, de Overloonseweg in Vierlingbseek en Viltseweg in Oeffelt.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant