IKC Padbroek: omwonenden blijven ontevreden over nieuwbouw.
IKC Padbroek: omwonenden blijven ontevreden over nieuwbouw.

'Ons wantrouwen mag de Cuijkse raad zich aanrekenen'

Politiek 113 keer gelezen

CUIJK | Een gevoel van wantrouwen en onrechtvaardigheid. Dat rest de omwonenden van de Dassenburcht en Hazeleger nu de Cuijkse gemeenteraad in de ogen van de 44 bezwaarmakers tegen de nieuwbouw van het Integraal Kindcentrum Padbroek 'geen harde conclusies' heeft getrokken. "De gemeente hoeft nooit meer een burgerplatform op te richten", aldus Raymond Pichel.

Door Martijn Schwillens

Namens de omwonenden sprak Pichel gisteravond de gemeenteraad toe. "De conclusies van de Rekenkamercommissie (RKC) over de doorlopen besluitvorming rond het IKC (de gemeente Cuijk voerde geen regie, red.) zijn helder en duidelijk: wanbeleid! We roepen de raad op eens lef te tonen zodat de gemeente laat zien dat hun slechte werkwijze ook consequenties heeft. Doen ze dat niet, dan hoeven ze nooit meer een burgerplatform op te richten. Wat ons nu rest zijn een gevoel van wantrouwen en onrechtvaardigheid en dat mag de gemeenteraad zich aanrekenen."

'Zware onvoldoende'
Hij pleitte voor een bouwstop en onderzoek naar andere locaties. Dat de gemeente al aan de bouw begint terwijl er nog een beroepsprocedure loopt bij de Raad van State, heeft eveneens tot meer ontevredenheid geleid. Dat ongenoegen vond echter weinig bijval in de gemeenteraad, dat de voornaamste conclusies en aanbevelingen uit het rapport van de RKC onderschreef maar geen 'harde' conclusies verbond aan het falen van het gemeentebestuur. "Dit is inderdaad moeilijk uit te leggen aan omwonenden", erkende CDA-fractievoorzitter Joost Hendriks. "Maar het onderzoek van de Rekenkamercommissie is nooit bedoeld om de bouw stop te zetten." Alle raadspartijen waren blij 'dat het college de aanbevelingen overneemt'.
Henk Siroen van PLC stond alleen in zijn standpunt 'dat een motie van wantrouwen gerechtvaardigd was'. "Of een motie van afkeuring. Maar zelfs daar is nauwelijks draagvlak voor, terwijl dit rapport toch een zware onvoldoende is voor het college en de schoolbesturen."

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant