Begroting Bergen voor 2017 toont 'een zonniger beeld'. (foto: Ingrid Driessen)
Begroting Bergen voor 2017 toont 'een zonniger beeld'. (foto: Ingrid Driessen)

Begroting 2017 in gemeente Bergen toont 'zonniger beeld'

Politiek 122 keer gelezen

BERGEN | Het college van B en W in Bergen heeft op dinsdag 4 oktober de programmabegroting 2017 aangeboden aan de gemeenteraad ter vaststelling op 1 november. De economie is zich aan het herstellen en dat vertaalt zich in een zonniger beeld op de financiën van de komende jaren met een meerjarig sluitende begroting.

De financiële ruimte van de gemeente loopt op van 229.000 euro in 2017 tot 543.000 euro in 2020. Het voorstel is om de inwoners van Bergen hiervan te laten profiteren door een verlaging van de geplande ozb-verhoging. Voor 2017 wordt deze niet met de eerder aangekondigde 4% verhoogd, maar slechts met drie procent. De daaropvolgende jaren zal geen verhoging meer worden toegepast, maar wordt alleen een inflatiecorrectie toegepast.

Iedereen doet mee
Niet alle inwoners hebben de mogelijkheden om zelfstandig mee te doen in de maatschappij, zij worden hierbij dan ook ondersteund. Dit geldt zowel voor de besteding van vrije tijd als voor het uitvoeren van betaald werk. In het jeugdbeleid zien we terug dat veel meer aandacht komt voor preventief beleid en het benadrukken van de positieve ontwikkeling van kinderen en jongeren. We scheppen de mogelijkheden om hen in een veilige omgeving te laten opgroeien en zich te ontwikkelen.
De gemiddelde beroepsbevolking in de gemeente is laag opgeleid. Er is een relatief hoog aandeel met een taalachterstand, zowel onder allochtonen als onder autochtonen. Met het budget voor bibliotheekwerk wordt vooral sterk ingezet op het terugdringen van laaggeletterdheid.
Daarnaast wordt een visie opgesteld voor de economische ontwikkeling van de gemeente Bergen als gezonde en vitale gemeente. De visie openbare ruimte, met bijbehorend programma, richt zich op de huidige waarde van de openbare ruimte en waar we naartoe willen. Beleving en wensen van burgers spelen hierbij een rol. Op het gebied van duurzame energie wordt gezocht naar alternatieve methoden. Ideeën van inwoners, opgehaald in werksessies, worden meegenomen in een planmatige uitwerking.

Verbouwing
Door de decentralisaties is steeds meer werk bij de gemeente komen te liggen. Dit stelt verregaande eisen aan de capaciteit van het gemeentehuis als werk- en ontmoetingsruimte. Om aan deze eisen tegemoet te komen is een verbouwing noodzakelijk. Het Programma van Eisen dat hiervoor wordt opgesteld benadrukt onder meer de veiligheid, duurzaamheid en energiegebruik van het gebouw.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant