De gemeenteraad van Sint Anthonis buigt zich binnenkort over de begroting voor 2017.
De gemeenteraad van Sint Anthonis buigt zich binnenkort over de begroting voor 2017.

Sint Anthonis investeert fors in leefbaarheid en duurzaamheid

Politiek 304 keer gelezen

SINT ANTHONIS | Het college van B en W van Sint Anthonis heeft een sluitende begroting voor 2017 aan de gemeenteraad gestuurd. Voor komend jaar wordt zelfs een overschot verwacht, zodat de lasten voor inwoners en ondernemers op hetzelfde niveau kunnen blijven. "De zeer goede financiële situatie van Sint Anthonis biedt ons de mogelijkheid om ook het komende jaar invulling te geven aan de ambities in het coalitieprogramma, en tegelijkertijd in te spelen op actuele ontwikkelingen" aldus burgemeester Marleen Sijbers, die tevens portefeuillehouder financiën is.

Sijbers vervolgt: "En dat zonder lastenverhoging voor onze inwoners: afgezien van de gebruikelijke inflatiecorrectie worden de lasten niet verhoogd. Bovendien investeren we in 2017 een eenmalige meevaller van ruim 3 miljoen euro in projecten ten behoeve van onze inwoners."
Voor de komende jaren wordt structureel een overschot voorzien, dat oploopt tot 322.000 euro in 2020. Deze cijfers laten zien dat Sint Anthonis financieel kerngezond is. Belangrijker nog is de constatering dat we inwoners en ondernemers op een goede manier kunnen ondersteunen en ruimte bieden zich te blijven ontplooien. Het college kiest er bewust voor om niet geld uit te geven omdat het er nu eenmaal is, maar om het beschikbaar te houden voor onvoorziene ontwikkelingen die de komende jaren op onze gemeente af zouden kunnen komen.

Duurzame gemeente
Eén van de projecten gaat over de verharding van gevaarlijke wegkanten. Al langer leeft in de gemeenteraad de wens om een oplossing te vinden voor gevaarlijke wegkanten, zoals ook beschreven in het coalitieprogramma. Daarom wordt één miljoen euro vrijgemaakt om wegbermen te verstevigen. Daarbij wordt tegelijkertijd bekeken hoe door een andere berminrichting de biodiversiteit vergroot kan worden.
Duurzaamheid is een belangrijk thema, ook voor de gemeente Sint Anthonis. De ambitie om de gemeente in 2035 energieneutraal te laten zijn, krijgt een extra impuls door een eenmalige investering van 250.000 euro. Hiermee kunnen verschillende initiatieven op dit vlak worden gestart en ondersteund.
De gemeenteraad heeft aangegeven dat een kwaliteitsimpuls nodig is voor het openbaar groen en de laanbomen in onze gemeente. Daarom wordt hiervoor een bedrag van 750.000 euro uitgetrokken.

Gemeentelijke accommodaties
De privatisering van gemeentelijke (sport)accommodaties verloopt tot nu toe moeizaam. Om dit proces een impuls te geven, wordt een bedrag van 750.000 euro uitgetrokken. Dit stelt verenigingen in staat om achterstallig onderhoud weg te werken en accommodaties te vernieuwen en te verduurzamen.

Zelfsturing
Volgens het college van B en W 'geven dorpen, aangevoerd door de actieve dorpsraden, enthousiast invulling aan zelfsturing'. De gemeente stelt inwoners hierbij in staat om zelf zaken op te pakken in plaats van alles voor hen te regelen. Om de dorpen hierin te faciliteren wordt voorgesteld eenmalig zo'n 250.000 euro beschikbaar te stellen, bestemd voor de verbetering van de vitaliteit van de kernen.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant