Voorlopig geen AZC in de gemeente Gennep.
Voorlopig geen AZC in de gemeente Gennep.

Voorlopig geen opvanglocatie voor vluchtelingen in Gennep

Politiek Opvang vluchtelingen en statushouders 101 keer gelezen

GENNEP | In november 2015 heeft de gemeenteraad van Gennep zich in meerderheid uitgesproken een bijdrage te willen leveren aan de opvang van vluchtelingen. Het afgelopen jaar is de gemeente Gennep op zoek geweest naar een geschikte locatie hiervoor. In het voorjaar werd duidelijk dat Huys Heijen als mogelijkheid niet meer in beeld was. Vervolgens is de gemeente samen met het COA gaan kijken naar alternatieve locaties in de gemeente Gennep. Dit heeft één locatie opgeleverd: het voormalige instellingsterrein van Dichterbij in Ottersum.

Dat terrein, gelegen aan de Siebengewaldseweg in Ottersum, wordt door het COA aangemerkt als kansrijk voor de opvang van vluchtelingen. Uit een inventarisatie in Noord-Limburg is deze locatie in beeld gekomen, ook omdat Stichting Dichterbij vanuit haar maatschappelijke verantwoordelijkheid een bijdrage wil leveren aan de huisvesting van vluchtelingen.

Geen verdere stappen
Ondanks dat het onderzoek naar locaties tot resultaat heeft geleid, volgen geen verdere stappen op dit moment om op het voormalige instellingsterrein van Dichterbij een opvanglocatie te realiseren. Door de sterk verminderde asielinstroom is namelijk een nieuwe situatie ontstaan. Volgens de Landelijke Regietafel, waarin het Rijk, gemeenten en COA zijn vertegenwoordigd, is er voor 2016 en 2017 voldoende opvangcapaciteit beschikbaar.
Daarmee vervalt de noodzaak om op korte termijn nieuwe opvangplekken te creëren.

Alleen vergevorderde plannen uitvoeren
De Limburgse burgemeesters hebben de gevolgen van de nieuwe situatie besproken tijdens hun bijeenkomst op 6 oktober. Alleen de plannen, die (bijna) gereed zijn en waar getekende overeenkomsten onder liggen, worden verder uitgevoerd. Voor de gemeente Gennep is dit niet aan de orde. "Het valt niet uit te sluiten dat de instroom van vluchtelingen in de toekomst weer gaat toenemen. Mogelijk ontstaat er dan ook weer behoefte aan nieuwe opvangplekken. In dat geval is het denkbaar dat het voormalige instellingsterrein van Dichterbij opnieuw in beeld komt. Dan zullen Dichterbij, COA en gemeente de situatie opnieuw bekijken en de haalbaarheid ervan onderzoeken", aldus een woordvoerder van de Gennep.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant