Nicole Lemlijn als a-politieke wethouder in Sint Anthonis. (foto: Kees de Bruijn
Nicole Lemlijn als a-politieke wethouder in Sint Anthonis. (foto: Kees de Bruijn

Nicole Lemlijn: 'Ik ben een a-politieke wethouder'

Politiek 760 keer gelezen

SINT ANTHONIS | De gemeente Sint Anthonis stond afgelopen jaar bekend als de gemeente waar vier vrouwen 'aan de top' stonden. Burgemeester Marleen Sijbers is inmiddels aan haar tweede termijn begonnen, wethouder Ingrid Voncken (CDA) is nu een jaar in functie, maar Nicole van Hooy gaf twee maanden geleden aan dat de functie van gemeentesecretaris in Sint Anthonis niet haar droombaan was. Door ziekte is sinds een maand wethouder Roos Aben (SAN) voor langere tijd afwezig. Haar vervangster is Nicole Lemlijn.

Door Kees de Bruijn

Nicole Lemlijn (54) is geboren en getogen in Zuid-Limburg. Haar ouders hadden een kruidenierswinkel in Maastricht. Na de middelbare school studeerde zij bedrijfskunde aan de HAS in 's-Hertogenbosch, waarna zij ruim 20 jaar bij de ZLTO (Zuidelijke land- en tuinbouworganisatie) werkte in adviesfuncties. In haar woonplaats Deurne werd Lemlijn politiek actief en tien jaar geleden werd ze gevraagd wethouder te worden voor de plaatselijke politieke partij DOE! (Democratisch, Open, Eerlijk!). In deze functie was zij bestuurlijk verantwoordelijk voor onder andere ruimte en economie, kunst en cultuur, toerisme en recreatie. Zo kreeg Lemlijn in Deurne als wethouder te maken met de vele vragen en uitdagingen omtrent de intensieve veehouderij.
Het wethouderschap in Deurne duurde tot juli 2016. "Achter het besluit van het neerleggen van die wethoudersfunctie moet niemand iets geheimzinnigs zoeken", aldus Nicole Lemlijn, "ik was toe aan iets anders, ondanks deze ontzettend interessante maar heel intensieve baan". En: "De bedoeling was dat ik het een poosje rustiger aan ging doen, want mijn energie voor Deurne was op, om vervolgens uit te kijken naar een vervolgstap in mijn carrière."

Wethouder in Sint Anthonis
Die vervolgstap kwam begin september toen Roos Bellemakers, wethouder in Sint Anthonis, ziek werd en een vervangend wethouder voor 4 maanden gezocht werd. "Ik had niet gedacht dat ik weer de politiek in zou gaan en al helemaal niet zo snel. Toen ik wat meer informatie over Sint Anthonis verzameld had, kreeg ik er zin in. Daar komt bij dat de politieke partij SAN mij naar voren geschoven heeft als wethouder en dat deze partij veel lijkt op het Deurnese DOE!, noem het maar groen links-liberaal." Het is een tijdelijke baan, maar zoals Lemlijn nu tegen haar carrière aan kijkt gaat haar voorkeur voor de langere termijn uit naar een baan als projectleider of interim-bestuurder. Zij blijft zich dus oriënteren. Dat de portefeuille in Sint Anthonis anders is dan in Deurne weerhoudt Lemlijn er niet van er voor te gaan. "Ik ben een echte generalist en breed georiënteerd. Ik zal er voor gaan om in het belang van Sint Anthonis tot resultaten te komen."

A-politieke wethouder
Burgemeester Hilko Mak van Deurne noemde haar bij haar afscheid in juni een a-politieke vrouw die niet uit is op persoonlijk gewin. "Daar kan ik me wel in vinden", zegt Lemlijn, "politieke spelletjes zijn niet aan mij besteed en ik hoef niet overal op een podium te staan." Over haar bestuursstijl zegt ze zelf tot slot dat die duidelijk is: "Ik ga er voor om samen met de inwoners kaders te stellen, waarbij zelfsturing belangrijk is. En ik wil zeker straks met een goed gevoel terugdenken aan Sint Anthonis en het wethouderschap goed achterlaten voor Roos Aben."

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant