Een doorkijk onder de Niersbrug. Aan de linkerzijde is de vlonder gepland. (foto: Jos Gröniger)
Een doorkijk onder de Niersbrug. Aan de linkerzijde is de vlonder gepland. (foto: Jos Gröniger)

Wandelpromenade langs en boven de Niers

Politiek 79 keer gelezen

GENNEP | Een wandelpromenade langs en boven de Niers. Met het herinrichten van de Nierskade langs de Genneperhuisweg en de Haspel wil het college van B en W van de gemeente Gennep de oevers van de snel stromende rivier toegankelijker maken. Van de totale kosten (circa 800.000 euro) wordt een kwart gesubsidieerd door de Provincie Limburg.

Door Jos Gröniger

Voor het gebied rond de voormalige gemeentewerf en de Gennepermolen lanceerde Gennep enkele jaren geleden het project Keramiek Experience. Het plan met een tentoonstellingszaal, hotelappartementen en een kade aan de Niers bleek financieel niet haalbaar. Een projectontwikkelaar trok zich terug, waarna het college zich met de gemeenteraad over een alternatieve invulling boog.
De studie naar een nieuwe invulling van het gebied zijn inmiddels afgerond. De omgeving van de Genneperhuisweg en de Haspel wordt heringericht. Er komen trappartijen die de lager gelegen oevers van de Niers bereikbaar maken. Daarnaast sluit op de aangepaste Niersoever een ongeveer 195 meter lange vlonder aan. De vlonder zweeft boven het water en loopt onder de Highlanderbridge door. Daar sluit de het bouwwerk aan op een nieuw aan de leggen wandelpad. De vlonder maakt het gebied dat een groot deel van het jaar niet bereikbaar is, weer toegankelijk. De aanleg draagt ook bij aan de toeristische belevingswaarde van Niersstad Gennep. Ook wordt een kunstwerk opgenomen in het nieuwe plan. Het kunstobject, dat past in de lijn van de cultuurnota, krijgt een plaats dichtbij de Gennepermolen.
Met de herinrichting van de Genneperhuisweg en de Haspel wordt rekening gehouden met toekomstige ontwikkelingen in het gebied. Het Waterschap Peel en Maasvallei en Rijkswaterstaat verlenen medewerking aan de uitvoering van het herinrichtingsplan.

Tijdsdruk
Met de aanleg van de wandelsteiger en de aanpak van de Haspel en de Genneperhuisweg is enige spoed geboden. De provinciale subsidie van 200.000 euro wordt verstrekt mits het plan vóór 1 september volgend jaar gerealiseerd is. De totale kosten bedragen 806.902 euro.
Het college van B en W vraagt de Gennepse gemeenteraad in te stemmen met het voorstel zodat deze maand al met de herinrichting van de Genneoperhuisweg en De Haspel begonnen kan worden. De aanleg van de vlonder start dan in april 2017.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant