De hoofdrolspelers tijdens één van de repetities. (foto: INTERNOS)
De hoofdrolspelers tijdens één van de repetities. (foto: INTERNOS)

Blijspel 'Ongewenst Onstoffelijk' in gemeenschapshuis Wilbertoord

Kunst en cultuur 271 keer gelezen

WILBERTOORD | Nog een paar dagen en gemeenschapshuis De Wilg in Wilbertoord vormt letterlijk het toneel van het blijspel 'Ongewenst Onstoffelijk'. De hoofdrolspelers brengen het avondvullende toneelstuk drie keer. De openingsavond is zaterdag 22 oktober. "Alle keren doen er drie zeer jonge spelers mee, waarvan er twee een hoofdrol vertolken", lacht een trotse regisseuse Catrien Verschuren van toneelvereniging INTERNOS.

Door Martijn Schwillens

Over het verhaal wil Verschuren nog niet al teveel kwijt. "Want het moet voor alle bezoekers een verrassing blijven", verduidelijkt ze. "De leescommissie komt vooraf met wat voorstellen en vervolgens ga ik aan de hand van het beschikbare materiaal en de groep die ik voorhanden heb, kijken welk stuk het beste past."
Dit keer is gekozen voor een blijspel dat is gebaseerd op het gelijknamige boek 'Ongewenst Onstoffelijk'. Het toneelstuk wordt opgevoerd in vier bedrijven. "En wist je dat het hele stuk zonder souffleur wordt gespeeld?", glundert Verschuren. "Dat doen ze bijna nergens, maar in Wilbertoord doen we dat wel. Dat maakt het extra knap dat wij spelers hebben die nog maar twintig jaar oud zijn. Sowieso is onze hele sterrencast een mix van jong en oud."

Ziel en zaligheid
Een blijspel 'past beter bij Wilbertoord' dan een dramatisch toneelstuk, legt Verschuren uit. "Want dan moeten zowel de spelers als het publiek vanaf begin tot eind zeer geconcentreerd blijven. Nu komt het aan op het kunnen van de speelsters qua timing en intonatie. Ze kunnen hun ziel en zaligheid kwijt in dit stuk."
Gonnie Selten, één van de acht hoofdrolspelers, vult aan: "Ik vind het erg belangrijk dat Wilbertoord kan lachen, want het dorp moet vooral kunnen genieten van wat wij op het toneel brengen. Dan moet het niet al te zwaar zijn! We bekleden met onze uitvoeringen ook een sociale functie binnen het dorp. Al weken van tevoren word je op straat aangesproken. Er wordt echt enorm meegeleefd door de mensen in Wilbertoord."
'Ongewenst Onstoffelijk' is zaterdag 22, vrijdag 28 en zaterdag 29 oktober om 20.00 uur te zien in De Wilg in Wilbertoord. Kaarten à 8,50 euro zijn verkrijgbaar aan de kassa en via tel. (0485) 47 84 40, 06-10726080 en www.internosonline.nl.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant