Aan de slag met de reuzenpoppen voor 'Plo ten toon'.
Aan de slag met de reuzenpoppen voor 'Plo ten toon'.

Reuzenpoppen als blikvangers tijdens 'Plo ten toon'

Kunst en cultuur 68 keer gelezen

OPLOO | Wie eind oktober de zesde editie van de kunstmanifestatie 'Plo ten toon' in Oploo bezoekt, kan niet om vijf kleurrijke reuzenpoppen heen. De kunstig gemaakte mensfiguren zijn onder begeleiding van Inge Schuurmans gemaakt door de kinderen van de plaatselijke Matthias basisschool. "Ja, alle kinderen van de school hebben aan het project meegewerkt: van de kleuters tot en met groep 8", legt Inge uit.

De 47-jarige Inge is combinatiefunctionaris en lid van de Werkgroep Kunst Oploo (WKO). "Het is een lang gekoesterde wens om kinderen bij onze expositie te betrekken. Toen we een jaar geleden het voorstel indienden bij de school, reageerde het team meteen enthousiast. Met dank aan Stichting Doejemee hebben we er een project rondom het thema mensfiguren van mogen maken. Een unieke kans voor alle betrokkenen."

Fameuze sculpturen
Het idee voor de poppen werd gelanceerd door Trix Rijpkema, collega-lid van WKO en een groot bewonderaar van de fameuze sculpturen van Niki de Saint Phalle in het Centre Pompidou in Parijs. "Dat is ons voorbeeld geworden. Het zijn beelden en die passen die prima passen bij het thema 'Mensen', waar we als organisatie dit keer voor hebben gekozen", vertelt Inge.
Elk van de in totaal 110 kinderen maakte een tekening. "En daar kozen wij van WKO er per (combinatie)groep er één uit: groepen 1-2, 3-4, 5, 6 en 7-8. Een moeilijke klus om te doen, omdat er zoveel mooie ontwerpen bij waren", lacht ze.

Genoten
"Vrijwilligers van onze groep hebben met kippengaas en betonijzer de figuren gelast en de eerste laag met papier-maché aangebracht. Daarna hebben de kinderen de poppen nog verder beplakt en geschilderd. Elke laag zorgde weer voor een verrassend effect", vervolgt Inge, die aangeeft ervan genoten te hebben 'dat ze de kinderen mocht begeleiden'. Ze is zeer te spreken over het resultaat. "Het is echt geweldig en meer dan de moeite waard om te komen kijken. Dit moet je echt gezien hebben."

Thema 'Mensen'
Een aantal van de bijna veertig volwassen deelnemers aan Plo ten toon toont op zaterdag 29 en zondag 30 oktober vrij werk in De Oude Heerlijkheid en andere amateurkunstenaars haken in op het thema 'Mensen'. Er zijn veel creatieve interpretaties in schilderijen, tekeningen en foto's, maar ook in objecten en andere vormen van kunstuitingen.
Plo ten toon is op zaterdag 29 oktober van 19.00 tot 22.00 uur en op zondag 30 oktober van 11.00 tot 17.00 uur in De Oude Heerlijkheid, Grotestraat 12 in Oploo. De toegang is gratis (vrijwillige bijdrage).

Opening
De opening van deze bijzondere expositie wordt op zaterdag om 19.00 uur verricht door de kinderen van het schoolproject. Inge Schuurmans zal een korte toelichting geven, waarna burgemeester Marleen Sijbers van de gemeente Sint Anthonis, die de portefeuille Kunst beheert, een reactie zal geven.
Voor informatie bel Nellie Kuijpers, tel. (0485) 38 30 85 of Henny Lenkens, tel. (0485) 38 17 38.


Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant