Aanwonenden van de Zwarteweg in Milsbeek hielden woensdag actie voor de aanleg van een rondweg om het dorp. (foto: Ingrid Driessen)
Aanwonenden van de Zwarteweg in Milsbeek hielden woensdag actie voor de aanleg van een rondweg om het dorp. (foto: Ingrid Driessen)

'U heeft er nu even wat last van... Wij elke dag al meer dan twintig jaar'

Verkeer en vervoer 151 keer gelezen

MILSBEEK | Aanwonenden van de Zwarteweg in Milsbeek hebben woensdagochtend een 'verkeersvriendelijke' actie gehouden om de Genneper politiek te overtuigen alsnog over te gaan op de aanleg van een rondweg om het dorp. "We zijn het echt spuugzat. Na twintig jaar van beloftes wordt het hoog tijd om die eindelijk waar te maken", zegt Paul Verkleij van de actiegroep Geen Zand Erover.

Door Martijn Schwillens

Het is klokslag 9.00 uur als op meerdere delen van de Zwarteweg aanwonenden een hesje aantrekken en op de hoek met de Heiveld overgaan op afsluiting van één rijstrook. Tegemoetkomend verkeer wordt door Rob Arts -woonachtig op de Zwarteweg- een briefje in de hand gedrukt. 'U heeft er nu even wat last van... Wij elke dag al meer dan twintig jaar', is de korte tekst. De actie van 'Geen Zand Erover' kan rekenen op veel sympathie. "Goed bezig jongens", knikt een automobilist, terwijl hij zijn duim omhoog steekt. Arts: "Iedereen die zijn kinderen over deze weg naar school of het sportpark ziet gaan, houdt elke keer weer zijn hart vast. Normaliter ben ik geen actievoerder, maar zo kan het niet langer."

'Leugens!'
In amper tien minuten tijd passeren ruim twintig vrachtwagens het kruispunt. "En normaal gesproken komen ze hierlangs denderen", weet Arts. "Als hier twee vrachtwagens elkaar passeren en dan fietsen er ook nog kleine kinderen over het fietspad... Dat zijn echte angstmomenten. Je wilt echt niet weten hoe vaak het maar nét goed gaat. De vele remsporen op de weg bewijzen dat helaas."
Paul Verkleij vult aan: "Als we deze actie al om 8.00 uur hadden gedaan, had het van Groesbeek tot aan de Rijksweg (N271) helemaal vastgestaan. Deze weg is veel te druk, met teveel vrachtverkeer. Maar dat is iets wat de lokale politiek allang weet. Het enige wat wij willen, is dat die rondweg er nu eindelijk komt. Er is ons al zoveel belooft, maar er gebeurt niets. Weet je hoe ze dat bij ons thuis noemen: leugens!"
"Maar wij zijn ook niet blij met deze situatie", vertelt een vrachtwagenchauffeur terwijl hij stapvoets het hek passeert. De eerste plannen voor een rondweg dateren al van twintig jaar terug. Drie jaar geleden was er zicht op concretisering, maar de huidige coalitie in Gennep (SP, D66, KERN) haalde er twee jaar geleden toch een streep door. "Als het straks een keer misgaat, zou ik niet graag politicus willen zijn", besluit Arts.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant