Maarten Jilisen is wethouder namens de VVD in Cuijk. (archieffoto: Diana Derks)
Maarten Jilisen is wethouder namens de VVD in Cuijk. (archieffoto: Diana Derks)
ingezonden

'Blij dat vele leden zich bij Liesbeth scharen; ik ga dat ook doen'

Ingezonden 96 keer gelezen

Geachte lezer,

Natuurlijk weten jullie allemaal van de vervelende situatie voor de VVD in Cuijk. Als wethouder heb je in een duaal bestel geen rol bij perikelen in je raadsfractie. Maar door de nauwe samenwerking met de betreffende raadsleden ben ik betrokken geweest bij het proces wat, helaas, uiteindelijk geleid heeft tot een breuk.

Gedurende de afgelopen maanden heb ik heel sterk proberen te sturen op een voor de VVD goede uitkomst. Maar zowel door de, door het netwerk Maasland en regio Zuid, ingeschakelde mediator als mijzelf is het niet gelukt partijen op 1 lijn te krijgen om deze raadsperiode af te maken met goede werkafspraken.

De mediator heeft recentelijk zijn opdracht afgesloten en aan bestuur aangegeven dat er geen werkbare oplossing was gevonden. Ik wil benadrukken dat hij geen advies heeft gegeven zoals ook door hem tijdens het proces gemeld. Na berichtgeving in de media heb ik hem dat nog persoonlijk gevraagd en dat heeft hij bevestigd. Ik zou het heel vervelend vinden als hij in dit proces zou worden meegesleept. Een rectificatie is hier op zijn plaats.

Het bestuur heeft daarop een formeel besluit genomen zonder de betrokkenen en actieve achterban van de Cuijkse VVD te consulteren. Een fatale beslissing naar het zich nu laat aanzien.

Tot nog toe heb ik zo goed mogelijk een neutrale rol ingenomen maar het is nu tijd om aan jullie mijn overwegingen en keuze kenbaar te maken. Met name Liesbeth heeft het recht om de gronden van mijn afgewogen beslissing te kennen. Ik prijs mijzelf, het college en de coalitie gelukkig dat alle 3 de raadsleden duidelijk hebben aangegeven dat zij achter mij, het college, de coalitie en het coalitieakkoord staan. En ik zal aan dat coalitieakkoord met volle overtuiging invulling blijven geven. Dat is goed voor de Cuijkse politiek.

We hebben allemaal de VVD hoog in het vaandel staan. Ik ook. Een partij die open, transparant en democratisch wil zijn dicht bij de burger en bij haar leden. Dat was toentertijd één van de redenen om mij aan te melden en actief te zijn.
Al snel maakte ik kennis met Liesbeth. Als lijsttrekker en campagneleider hebben we vele uren gespendeerd aan een heldere koers en een sterke campagne, gesteund door een vaste kern actieve leden. Dit heeft geresulteerd in een mooie uitslag bij de laatste gemeenteraadsverkiezingen.

Ik heb nu vier jaren nauw samengewerkt met Liesbeth en ik heb nog nooit iemand meegemaakt die zo gepassioneerd, bevlogen en betrokken is. En dat allemaal voor de VVD. Zij heeft de VVD in Cuijk nieuw elan gegeven, nieuwe leden bezorgd en een hechte steunfractie gebouwd met inzet voor elkaar en voor de VVD. Daarbij heeft zij tijd nog moeite gespaard.

Zij heeft een goede band met alle fracties in de Cuijkse raad en een hele fijne verhouding met de fractievoorzitters van de coalitiepartijen. Is zeer betrokken en erg inlevend wanneer men bij haar problemen aankaart en ze maakt zich ook hard om onrecht te verhelpen en laat dan ook niet meer los. Altijd bereid voor een praatje en heel gastvrij waardoor je altijd voor een kopje koffie kunt binnenlopen en je hart kunt uitstorten.

Het is dan ook verbijsterend dat de bestuurders van de VVD en haar fractiegenoten haar zo hebben behandeld als zich nu heeft voorgedaan. Ik schaam me daar diep voor. En ik hoop dat dit bij anderen ook doordringt. Excuses voor haar behandeling zijn wel het minste wat er dient te gebeuren.

Politiek is emotie van mensen . Gekanaliseerd via regels om met elkaar een kader vast te leggen waarbinnen we die emoties kunnen uiten. Maar die regels kunnen en mogen natuurlijk nooit gebruikt worden voor misbruik van macht, waardoor overtuigingen en standpunten van geloofsgenoten geminacht worden.

Ik ben blij dat vele leden reeds nu hebben aangegeven zich bij Liesbeth te scharen en ik ga dat ook doen. Liesbeth vormt het hart van die groep liberale geloofsgenoten. Ik voel me thuis bij dat hart en ik kies voor dat hart.

Samen kunnen we dan het gedachtegoed van de VVD uitdragen. Welk stickertje er dan ook op zit. Ik kies voor mensen, niet voor regels.

Maarten Jilisen
Wethouder Cuijk

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant