Foto: Ingrid Driessen.
Foto: Ingrid Driessen.

Hoe gezond zijn inwoners Sint Anthonis?

Gezondheid 235 keer gelezen

SINT ANTHONIS – Hoe gezond zijn de inwoners van Sint Anthonis in de leeftijd van veertig tot en met vijfenzestig jaar? Aanstaan weekend wordt het getest tijdens de fit-testdagen in de sporthal van Multifunctioneel Centrum Oelbroeck.

De fit-testdagen zijn een initiatief van GGD Hart voor Brabant in samenwerking met Dorpsraad Sint Tunnis. Huberiet Vollenberg is één van de organisatoren en vertelt. "We zijn vorig jaar benaderd door de GGD met de vraag of we elkaar konden ondersteunen. Als dorpsraad leggen we graag verbindingen tussen mensen, maar we ondersteunen ook dorpsinitiatieven. In de fit-testdagen komt dit samen door een nauwe samenwerking met professionals uit het dorp en de plaatselijke sportverenigingen."

Doelgroep
Vollenberg legt uit dat er bewust is gekozen voor de doelgroep van veertig tot en met vijfenzestig-jarigen. "Voor kinderen, jongeren en ouderen wordt er al heel veel georganiseerd, maar deze groep mensen cijfert zichzelf weg. Ze zijn druk met gezin, carrière, sociaal leven en zijn in veel gevallen ook nog mantelzorger. Het is tijd om ze de aandacht te geven die ze verdienen." Het enthousiasme om deel te nemen is groot, vertelt Vollenberg. "Huisarts, fysiotherapeut, diëtist, apotheek, Stichting Mantelzorg, maar ook de gemeente, het sociale dorpsteam en diverse sportverenigingen werken belangeloos mee aan dit initiatief. "Samen met de GGD zullen ze acht teststations inrichten, waar de aangemelde deelnemers in een uurtje allemaal langsgaan."

Gezondheidstest
Vollenberg legt uit wat er allemaal staat te gebeuren bij de verschillende stations. " Er wordt gekeken naar de conditie. De bloeddruk wordt opgemeten. Het gewicht wordt beoordeeld door de diëtiste. Maar er is ook aandacht voor het gehoor en de visus; hoor en zie je wel goed? We kijken naar het gebruik van alcohol en andere genotmiddelen. Naar hoe men de eigen gezondheid beoordeeld. En of de belasting van mantelzorg niet te groot is geworden. Kortom: zo creëren we een heel divers beeld. De gegevens van alle tests worden op het eind besproken met een GGD-deskundige. Dit is bedoeld om te kijken wat mogelijke verbeterpunten zijn." In Oelbroeck is daarnaast allerlei informatie voorhanden over de verschillende sportverenigingen in de regio. "Als iemand het advies krijgt om meer te bewegen, dan zit er misschien wel een vereniging bij die aansluit bij zijn of haar interesse. Maar we zouden het ook leuk vinden als de sportverenigingen elkaar dankzij dit initiatief ook beter leren kennen. Wie weet kunnen ze dan gezamenlijk een sportdag organiseren voor heel Sint Anthonis. Natuurlijk is de bar ook geopend voor een kopje koffie of thee, zodat inwoners hun bevindingen en nieuwe ideeën direct met elkaar kunnen bespreken."

Verbindingen leggen
Vollenberg gaat verder. "Zo creëren we die verbindingen die we als Dorpsraad zo belangrijk vinden. Tenslotte zijn we als individu steeds meer op elkaar aangewezen in de huidige maatschappij." Geen uitnodiging voor de fit-testdagen in Sint Anthonis ontvangen? Dan kun je je alsnog aanmelden Ben je tussen de 40-65 jaar en woonachtig in Sint Anthonis? Mail dan naar secretariaatbno@ggdhvb.nl.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant