Archieffoto van wateroverlast.
Archieffoto van wateroverlast.

Onderzoeksresultaten van wateroverlast in Grave

Verkeer en vervoer 514 keer gelezen

GRAVE | De laatste jaren is er, als gevolg van klimaatverandering, steeds vaker sprake van door hemelwater ontstane (extreme) wateroverlast. Om deze problemen in de toekomst het hoofd te bieden heeft de gemeente Grave een onderzoek laten uitvoeren naar waar regelmatig overlast optreedt en wat oplossingsmogelijkheden zijn.

Hierover is een rapport 'Stedelijke wateropgave gemeente Grave' opgesteld. Op 9 november is een inloopavond georganiseerd waar belanghebbenden vragen kunnen stellen en opmerkingen kunnen maken.

Klimaat
De overlast waar Grave mee te maken heeft, zal erger worden door het veranderende klimaat. Hoewel extreme overlastsituaties nooit helemaal te vermijden zijn, wil de gemeente Grave dit zoveel mogelijk voorkomen. Op 29 juni 2016 konden particulieren en ondernemers, tijdens een inloopavond, voorkomende wateroverlast melden. Daarnaast werd gevraagd om te bellen, te mailen of anderszins contact te zoeken. In alle gevallen werd ook nadrukkelijk gevraagd of inwoners zelf ideeën hebben hoe de problemen op te lossen zijn.

Uitwerking onderzoek
Inmiddels is de uitwerking van het onderzoek gereed en zijn mogelijke oplossingsrichtingen beschreven. De concept-rapportage Stedelijke wateropgave gemeente Grave is op 1 november jongstleden door het college besproken. De rapportage bevat aanleiding en doel van het onderzoek om vervolgens te komen tot waar en waarom er wateroverlast ontstaat. Uiteraard worden er ook oplossingsmogelijkheden voorgesteld en wat het te verwachten effect van die voorstellen zijn.

Onderzoeksresultaten
In de conceptversie van het rapport zijn alle meldingen verwerkt en is nagedacht over mogelijke oplossingen. Sommige suggesties zijn al uitgevoerd door de gemeente. Een voorbeeld van een van die suggesties is de Arnoud van Gelderweg en omgeving. Daar was last van water op straat en grondwateroverlast, de oplossing die wordt voorgesteld in het concept-rapport is een hemelwaterrioolleiding aan te leggen en om contact te zoeken met Rijkswaterstaat en het Waterschap AA en Maas. Zo is bij de appartementen op Scheerling water in de woningen gekomen na de wateroverlast van vorig jaar een 'Wadi' gemaakt. Dat houdt in dat er een verlaging in het groen is gemaakt waar het tijdelijke regenwater in kan staan.

Besef
Vanuit het besef dat inwoners en gemeente ook verder in het traject gezamenlijk de problematiek zullen moeten aanpakken, organiseert het college wederom een inloopavond. Dat zal zijn op woensdag 9 november wordt van 19:00 - 21:00 uur, stadhuis Grave.

Bespreken concept-rapportage
Tijdens deze inloopavond kunnen de bezoekers de concept-rapportage en voorgestelde oplossingsrichtingen bespreken. Daarnaast worden inwoners uitgenodigd om op andere wijze te reageren op de concept-rapportage. Dat kan tot uiterlijk 1 december 2016. Uiteindelijk zal het definitieve rapport aan de gemeenteraad worden aangeboden, inclusief de vraag om budget om de voorgestelde oplossingen uit te voeren.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant