In de Regiegroep, die onder leiding staat van Nicole van Hoof, zijn naast het bestuur van de Stichting Openluchtspel Oploo hebben ook vertegenwoordigers van de toneelclubs van Oploo, Ledeacker en Westerbeek zitting.
In de Regiegroep, die onder leiding staat van Nicole van Hoof, zijn naast het bestuur van de Stichting Openluchtspel Oploo hebben ook vertegenwoordigers van de toneelclubs van Oploo, Ledeacker en Westerbeek zitting.

Drie toneelclubs slaan handen ineen voor bijzonder oorlogsstuk

Kunst en cultuur 614 keer gelezen

SINT ANTHONIS | Voor de opvoeringen van het openluchtspel 'In de schaduw van de rômfabriek' hebben de toneelclubs van Oploo, Ledeacker en Westerbeek voor het eerst de handen ineen geslagen.

Het spel van de hand van schrijver Henny Lenkens laat de moedige acties zien van een verzetsgroep, die in de Tweede Wereldoorlog werkte vanuit de buurtschap Sambeekse Hoek bij Sint Anthonis. Om de organisatie van het grootschalige project in goede banen te leiden hebben de drie clubs een Regiegroep in het leven geroepen.

Regiegroep
Nadat de drie toneelclubs ja hadden gezegd tegen de gezamenlijke productie, werd er vanuit de Stichting Openluchtspel Oploo een Regiegroep gevormd met vertegenwoordigers van de drie toneelclubs. De Regiegroep, die onder leiding staat van Nicole van Hoof, komt maandelijks bij elkaar om de voorbereidingen voor het spel af te stemmen. Dat is hoogst noodzakelijk, niet alleen omdat er ruim 80 spelers meedoen maar ook omdat het zich afspeelt in de Tweede Wereldoorlog. Dat vergt veel aandacht voor het spel, zodat ook regisseur Jet Lenkens in deze groep zitting heeft genomen. Veel aandacht is er ook voor het decor en de inrichting, de kleding, maar bijvoorbeeld ook voor voertuigen en wapentuig. Ook het speelterrein en de tribune, de beoogde locatie is het buitenterrein van de voormalige zuivelfabriek aan Den Hoek, en zaken als catering, parkeren en verkeersbewegingen vragen alle aandacht. Om alle facetten in te vullen zijn vanuit de Regiegroep een tiental werkgroepen gevormd, met voor elke werkgroep een coördinator in de Regiegroep. Ook daarin zijn meer dan 40 mensen betrokken. Naast leden van de drie clubs, hebben zich ook vrijwilligers van buiten de clubs aangemeld.

Enthousiasem
Alle betrokkenen hebben zich met veel inzet en enthousiasme op het unieke project gestort en tijdens de repetities ontstond al snel een positieve interactie tussen de spelers van de drie clubs. Ze zien het als een grote uitdaging, want alles is anders dan spelers het bij de eigen vereniging gewend zijn. Meer dan 100 mensen werken met veel enthousiasme aan het bijzondere toneelproject dat in september 2017 zeven keer wordt opgevoerd bij de voormalige zuivelfabriek. Bij voorbaat wordt het een nieuwe mijlpaal in de historie van de Sambeekse Hoek, de gemeente Sint Anthonis en die van de drie toneelclubs.

Meer informatie
Voor meer informatie kijk op Facebook Openluchtspel Romfabriek of op www.openluchtspeloploo.nl. 

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant