De Cuijkse gemeenteraad sprak maandag over de begroting. In het midden VVD-fractievoorzitter Willemieke Vervoort. (foto: Diana Derks)
De Cuijkse gemeenteraad sprak maandag over de begroting. In het midden VVD-fractievoorzitter Willemieke Vervoort. (foto: Diana Derks)

Begroting 2017: oppositie Cuijk neemt al voorschot op verkiezingscampagne

Politiek 404 keer gelezen

CUIJK | De oppositiepartijen in de Cuijkse gemeenteraad hebben vanavond tijdens de behandeling van de begroting voor 2017 een voorschot genomen op de campagne voor de gemeenteraadsverkiezingen in 2018. SP, VVD, D66 en PLC toonden zich zeer kritisch op de huidige coalitie, die meermaals het verwijt kreeg weinig ambitie te tonen. "Er moet door het college meer aan de weg getimmerd worden", aldus Hans Kerskes (D66).

Door Martijn Schwillens

Tijdens de Algemene Beschouwingen kwamen de SP en CDA recht tegenover elkaar te staan op het gebied van WMO. "Wij missen bij het college dezelfde bravoure op het gebied van zorg en WMO als bij de dossiers Dommelsvoort, RBL Laarakker en AgriFood Capital. De financiën zijn in balans, maar de prioriteit ligt niet bij de inwoners van Cuijk", stelde SP-fractievoorzitter Bregje van Lieshout. Joost Hendriks (CDA) wilde van de SP harde cijfers zien waaruit zou blijken 'dat de zorgproblemen in Cuijk groot zijn'. "Wij missen vooral lef en ambitie op dit vlak", pareerde Van Lieshout. "Zonder onderbouwing wil ik u toch vragen om te stoppen met deze onzin", onderstreepte Hendriks.

Motie van Zorg
De voltallige oppositie kwam met een (verworpen) 'Motie van Zorg' met betrekking op mogelijke verliezen bij de projecten Dommelsvoort en Laarakker. "Als deze projecten mislukken, betekent dit mogelijk het gehele faillissement van deze gemeente", waarschuwde Rob Gertsen (VVD). "Ook betwijfelen wij of het bij IKC Padbroek niet tot verdere kostenoverschrijding komt", vulde VVD-fractieleider Willemieke Vervoort aan.
"Onze zorgen over de risicopositie van de gemeente zijn het afgelopen jaar niet afgenomen", wist Kerskes (D66). "Verder willen wij dat het college na eerdere toezeggingen overgaat op uitvoeren. Ik noem gemakshalve het Homburg-terrein, Bungelaar, Aquahotel, subsidiebeleid, maar zo kan ik helaas nog even doorgaan."
De coalitiepartijen ABC, CDA, PvdA en Lijst Van Heeswijk waren op detailniveau kritisch, maar toonden zich vooral tevreden over het huidige beleid. "Dit college heeft zich gelukkig niet rijk gerekend", vond Jaap Hengeveld (PvdA).
Tot de vele moties en amendementen behoorden voorstellen om laaggeletterdheid gericht te bestrijden en onderzoek te doen naar herinrichting van de Burgemeester Thijssenstraat in Beers. De begroting 2017 werd door de raad overigens unaniem aangenomen.

Land van Cuijk
Tijdens de gemeenteraadsvergadering kwam ook de samenwerking in het Land van Cuijk weer aan bod. CDA, SP en Lijst Van Heeswijk zetten hun vraagtekens bij het nut van de bestuurskrachtmeting en 'eisen' dat de provincie fiks bijdraagt aan de kosten van de verkenning 'naar de best passende duurzame vorm'. Een amendement van SP en Lijst Van Heeswijk haalde het echter niet.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant