De gemeenteraad van Grave. (foto: Annelies Graafsma)
De gemeenteraad van Grave. (foto: Annelies Graafsma)

Grave: geen peiling over zelfstandigheid, of toch?

Politiek Samenwerking Land van Cuijk 261 keer gelezen

GRAVE | Vijf gemeenten in het Land van Cuijk zijn bezig met een brede verkenning naar innovatieve vormen van bestuurlijke samenwerking dan wel fusie. In de afspraken is opgenomen dat de bevolking in het onderzoek zal worden betrokken. Deze week stelde de VVD Grave in een motie, mede ondertekend door CDA en Trots Liberaal, een opiniepeiling voor onder de inwoners van Grave te houden. Deze peiling zou tijdens de Tweede Kamerverkiezingen van 2017 gehouden moeten worden.

Door Annelies Graafsma

De vraagstelling 'Bent u voor een gemeente Land van Cuijk of bent u voor zelfstandige gemeente Grave?' werd door VPGrave afgedaan als te simpel. Fractievoorzitter Jacques van Geest: "We vinden het voorstel erg uit de lucht komen vallen. Bovendien als je een peiling houdt, moet dit gepaard gaan met voorlichting over de voor- en nadelen van de keuze."
Nel Schuts (Keerpunt 2010): "Het polariseert vooral, want het kan alleen vrijblijvend zijn, wat doet u met de uitslag?" Ben Peters (CDA) reageert: "Het is geen referendum; we vragen of mensen geïnteresseerd zijn, we trekken geen conclusies." Coalitiepartner LPG ondertekende de motie niet en wil 'voor nu' afwachten. Raadslid Astrid Floor: "Er loopt een onderzoek in het Land van Cuijk en in Grave. De mening van burgers willen we meenemen, maar maart 2017 is veel te vroeg."

Niet toegestaan
Het laatste woord was aan burgemeester Lex Roolvink. Hij wees de initiatiefnemers erop dat de Wet het niet toestaat om in het stemlokaal de mening van de bevolking te peilen. "Het is hooguit mogelijk om mensen die het stemlokaal hebben verlaten naar hun mening te vragen (exitpoll, AG)", aldus Roolvink. De motie werd uiteindelijk verworpen met 12 stemmen tegen en 4 voor. De initiatiefnemers kondigden aan het er niet bij te zullen laten zitten en nu zelf een peiling te gaan organiseren.

Land van Cuijk
De gemeenteraad van Grave stemde eerder al, net als Cuijk (maandag) en Mill (gisteren), in met een zo'n breed mogelijk onderzoek naar samenwerking in het Land van Cuijk. Daartoe behoort ook een gemeentelijke fusie.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant