V.l.n.r.: Cor Verberk (winnaar), Robin Fick en David Wijnhoven. (foto: Tunnis.nl)
V.l.n.r.: Cor Verberk (winnaar), Robin Fick en David Wijnhoven. (foto: Tunnis.nl)

Cor Verberk uit Oploo winnaar sport- en cultuurprijs Ut Pèèrd

Kunst en cultuur 375 keer gelezen

OPLOO | Cor Verberk uit Oploo is donderdag uitgeroepen tot winnaar van de gemeentelijke sport- en cultuurprijs 'Ut Pèèrd' 2016. In MFA Oelbroeck werd de winnaar door juryvoorzitter Harry van Raaij bekendgemaakt en uitgereikt.

Deze prijs wordt jaarlijks in samenwerking met de Samenwerkende Ondernemers gemeente Sint Anthonis (SWO) uitgereikt. Naast de wisseltrofee kreeg Cor Verberk waardebonnen ter waarde van 500 euro, te besteden bij lokale ondernemers. Tweede eindigde Robin Fick (Europees kampioen Freetech 50cc motorsport) en David Wijnhoven (deelnemer aan woestijnrally Dakar) werd derde.

Juryrapport
De jury besloot de prijs aan Cor toe te kennen op grond van het totale oeuvre aan boeken over de geschiedenis van onder andere Oploo en omgeving. Citaat uit het juryrapport: "Cor Verberk was in 1998 één van de initiatiefnemers bij de oprichting van de Heemkundevereniging Oploo en vanaf 1999 voorzitter. Toen al had hij een tweetal familieboeken uitgegeven. Vervolgens werkte hij binnen de Heemkundevereniging "De Heerlijckheid Plo" mee aan een drietal uitgaven. Twee boekjes betroffen het Oud Rechterlijk Archief van Oploo en Sint Anthonis en één ging over alle paren in Oploo die vijftig jaar waren getrouwd. De toon was gezet, Cor Verberk had veel interesse in de geschiedenis van zijn directe omgeving en wilde deze bewaren voor toekomstige generaties. Toen in 2005 de parochie Oploo 275 jaar bestond bracht hij het boek uit over dienstbaarheid: Om mens voor een mens te zijn. Verder terug in de tijd slaagde hij er vervolgens in de geschiedenis van 250 huizen van zijn dorp Oploo in kaart en beeld te brengen onder het motto: Alle Minse van Oploo. Over al deze huizen, maar vooral ook over al de bewoners, werden 7 delen uitgebracht: een megaklus die werd afgesloten met een expositie. Cor verdiepte zich vervolgens in het leven van alle minse van de Sambeekse Hoek wat leidde tot twee nieuwe uitgaven over dit gebied, dat ooit tot de gemeente Sambeek behoorde. In het begin van dit jaar (2016) keek heel Westerbeek uit naar de twee boeken over hun dorp met de titel: Alle minse van den Twist. Opnieuw een overzicht van de geschiedenis van een dorp en zijn bewoners. Cor Verberk is bovendien secretaris van de afdeling Land van Cuijk en Ravenstein behorende bij de Nederlandse Genealogische Vereniging. En wat te zeggen van zijn verzameling van 100.000 bidprentjes en zijn stamboomonderzoeken. Cor Verberk: een mens met een sterk geheugen, in staat verbanden te leggen, vasthoudend, maar vooral geïnteresseerd in mensen, in het bijzonder die van zijn geboortegrond.''


 

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant