Patrick van der Broeck en Willem Gradisen openden symbolisch de poort naar de kassen. (foto: Ingrid Driessen)
Patrick van der Broeck en Willem Gradisen openden symbolisch de poort naar de kassen. (foto: Ingrid Driessen)

Monumentale kassen en tuinen bij De Mookerheide hersteld

Landbouw / Visserij 463 keer gelezen

MOLENHOEK | De monumentale kassen en tuinen bij Landgoed-Jachtslot De Mookerheide in Molenhoek zijn in hun oude glorie hersteld. Onder grote belangstelling openden de Limburgse gedeputeerde Patrick van der Broek en de Mookse burgemeester Willem Gradisen donderdag de toegangspoorten tot de kassen en de tuin eromheen. "Dit is een felicitatie meer dan waard", vindt Gradisen.

Door Martijn Schwillens

"Speeches begin ik vaak met de woorden: 'We zijn hier op een unieke locatie', maar dit keer zijn die woorden ook écht van toepassing", lacht Coraline Bronsky. De financieel directeur van Natuurmonumenten is dan ook trots op hetgeen de afgelopen maanden is gerealiseerd op het landgoed. Want de ooit monumentale kassen aan de achterzijde van het slot zijn weer volledig opgeknapt en kunnen -net als de tuin eromheen- weer in gebruik worden genomen voor het kweken van snijbloemen, kruiden, groenten en fruit. Natuurmonumenten werkte voor de realisatie van dit project samen met DeSeizoenen en Driestroom. DeSeizoenen helpt mensen met een ontwikkelingsstoornis zich naar volle vermogen te ontplooien en heeft veel deskundigheid op het vlak van biologische landbouw. Driestroom is een 'zorgmakelaar' met een breed netwerk, die de mensen zoekt die kunnen helpen in de kassen, de tuin en de rest van het landgoed.

Unieke locatie
"Dit is een unieke plek: qua landschap, qua geschiedenis en qua gemeenschap", vervolgt Bronsky, die de bijna 200 aanwezigen kort meenam in de historie van dit gebied. "De Mookerheide is gevormd in de laatste ijstijd en wij noemen dit ook wel de bergen van de Nederlandse Delta. De Mookerheide was ook strijdtoneel tijdens de Tachtigjarige Oorlog en ook de sporen uit de Tweede Wereldoorlog zijn her en der nog zichtbaar. En iedereen kent natuurlijk wel 'Jan Claassen, de trompetter in het leger van de prins' uit het liedje van Boudewijn de Groot. Nou, die blees zijn laatste adem dus hier uit."

Lekkernijen
Ze vervolgt: "Gelukkig is er vanaf 1902 ook het nodige vrolijke te vertellen, toen een koopman uit Amsterdam hier een slot liet bouwen in prachtige Jugendstil-stijl en op het landgoed feesten en jachtpartijen organiseerde. De kassen en tuinen werden gebruikt voor het kweken van de lekkerste vruchten en groenten. Later werd hier een kloosterschool voor uit huis geplaatste meisjes gerealiseerd. Het is dan ook erg leuk dat één van de nonnen (Zuster Lutgard van de Dominicanessen van Bethanië, red.) vrijwilliger wordt in de tuin en kassen. Natuurmonumenten heeft het landgoed in de jaren '80 aangekocht, maar de kassen raakten in verval. We hebben wat hobbels genomen, maar wij zijn erg trots dat ze nu in volle glorie zijn hersteld en beschikbaar zijn voor toekomstige generaties."
De opening werd verricht door Patrick van der Broeck en Willem Gradisen, die symbolisch een klink vastmaakten op de toegangspoort tot de tuin en kassen. Zowel de provincie als de gemeente heeft ook (flink) bijgedragen aan de restauratie van de kassen. "Dit is een felicitatie meer dan waard", vindt Gradisen. "De tuinen zijn letterlijk de uit de kas gekomen", grapt hij. "Het resultaat is echt prachtig geworden. Een locatie die het bezoeken meer dan waard is. Met dank aan de vele vrijwilligers."

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant