Beverdam in de Oeffeltse Raam.
Beverdam in de Oeffeltse Raam.

Beverdam verspert Oeffeltse Raam bij Beugen en zorgt voor wateroverlast

Landbouw / Visserij 537 keer gelezen

BEUGEN | Ter hoogte van de Voordtstraat in Beugen ligt een beverdam in een waterloop. De bever legt deze dammen aan om het waterpeil te laten stijgen. Belangrijkste reden is dat zo de ingang van zijn hol onder water blijft. De bever woont zelf dus niet in de dam, maar in een oeverhol of burcht. In de Oeffeltse Raam zijn inmiddels door de droge zomer vier dammen aangelegd door de bever. Eén daarvan belemmert de doorstroming en zorgt voor wateroverlast in natte periodes op aanliggende percelen. Waterschap Aa en Maas wil dit voorkomen en heeft toestemming gekregen om de beverdam te mogen verwijderen.

Bevers zijn een beschermde diersoort en van groot belang voor de natuurwaarden in ons gebied. Op meer dan 30 plekken heten wij hen 'van harte welkom'. Tegelijkertijd kunnen de bevers ook voor problemen zorgen. Daarom hebben de Brabantse waterschappen in overleg met provincie Noord-Brabant een beverprotocol opgesteld. Hierin staat beschreven welk afwegingskader het waterschap hanteert en wat de handelwijze is bij ingrijpen op locaties met bevers. Het doel van het protocol is om zorgvuldig en transparant te kunnen werken conform de Flora- en faunawet.  Echter om nu schade en wateroverlast op de locatie te voorkomen is ontheffing gekregen om in deze situatie te kunnen grijpen. De dam aan de Voordtstraat wordt donderdag verwijderd.

Permanente oplossing
Deze maatregel is nu noodzakelijk om er voor te zorgen dat er bij grotere afvoer geen schade optreedt aan aangrenzende landbouwpercelen. Het waterschap heeft al takken verwijderd en werkt aan een permanente oplossing. Om er voor te zorgen dat de bever zijn ruimte in de natuur kan innemen zonder dat dit problemen veroorzaakt voor de afwatering, is samenwerking met de Zoogdiervereniging belangrijk. "We zien de bever namelijk steeds vaker in ons gebied. In 2010 waren er ruim 20 waarnemingen. In 2015 waren het er al meer dan 170", aldus het waterschap.

Wateroverlast door toedoen van de beverdam.
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant