Het Woondebat Jongeren in Mill trok een kleine honderd belangstellenden. (foto: Diana Derks)
Het Woondebat Jongeren in Mill trok een kleine honderd belangstellenden. (foto: Diana Derks)

Jeugd mist mogelijkheid om in Mill en Sint Hubert te blijven wonen

Wonen 484 keer gelezen

MILL | Jongeren in de gemeente Mill en Sint Hubert missen de mogelijkheid om in hun eigen gemeente te blijven wonen. Een tekort aan huurwoningen, te dure kavels en onvoldoende starterswoningen zijn hier (gevoelsmatig) debet aan. Een oplossing vinden voor deze problematiek vormt het huiswerk voor de Millse raadsleden, die het eerste Woondebat Jongeren donderdag in Myllesweerd hadden geïnitieerd. "Het idee is dat zaken in beweging komen en dan zijn alle initiatieven welkom", sprak CDA-fractievoorzitter Edwin van Schipstal.

Door Martijn Schwillens

Samen met Sjors van Kempen van de lokale Vier Kernen Partij opende hij donderdag het debat, dat begon met een soort van compliment. Want van de aanwezige jongeren (of hun ouders) gaf 71% aan dat zij graag in de gemeente Mill en Sint Hubert willen blijven wonen. Aan de hand van acht stellingen werden de bijna honderd aanwezigen uitgedaagd om hun mening te geven. En daaruit kwam vaak hetzelfde beeld naar voren: we willen wel, maar kunnen niet. "In Langenboom hebben we aardig wat starters die er willen blijven wonen, maar er is simpelweg niets", sprak een vertegenwoordiger van de dorpsraad. "Er is wat dat betreft nog een markt te winnen." Zo kost de goedkoopste kavel in Langenboom 89.000 euro. "Maar dan staat er nog geen huis."
Voor- en tegenstanders waren het over één ding eens: de jeugd trekt massaal weg. Naar Cuijk, Uden of Nijmegen. "In Sint Hubert kunnen jongeren helemaal niets vinden en gaan daarom weg. Dat gaat ten koste van de leefbaarheid", sprak een bezorgde inwoner van het kerkdorp.

Mogelijkheden
Wethouder Jos van den Boogaart (AB'90) -die samen met anderen zitting had in het debatpanel- wilde niet direct erkennen dat de mogelijkheden in zijn gemeente beperkt zijn. "Als gemeente proberen we te faciliteren. Er zijn voldoende bouwkavels in de dorpen en de mogelijkheid voor een starterslening is nog steeds aanwezig. Wel hopen we op nog meer beweging in de huursector."
Directeur Elly Pansier van Mooiland pareerde die kritiek deels door te stellen dat de woningcorporatie dit jaar al met 54 woningen heeft geadverteerd in Mill en Sint Hubert. "Maar daarop hebben alleen al zestig jongeren gereageerd." En dus blijft het tekort bestaan, wisten de aanwezige jongeren. Zij gaven aan dat ze 'te lang op de wachtlijst staan' of 'net teveel verdienen'. Pansier: "We zijn helaas gebonden aan wettelijke regels."
Veel alleenstaanden en ZZP'ers gaven daarbij aan dat zij vaak buiten de boot vallen, omdat ze niks of te weinig kunnen lenen voor een koopwoning. Van den Boogaart: "Daar kan de starterslening een rol spelen."
Jongeren moeten volgens Moniek Bens van de Vereniging Wilbertoord ook hun 'beeld van wonen' bijstellen. "Vaak wonen hun ouders in grote huizen, maar die zijn niet te betalen voor de jeugd." In Wilbertoord wordt niet met kavels maar met beschikbare (minimale) ruimte gewerkt. "Die zijn variabel qua grootte en dus goedkoper", verduidelijkt Bens. "In het bestemmingsplan hebben we hier bewust ruimte voor geboden", vulde Van den Boogaart aan.
Ron Vanlier van de Rabobank pleitte voor meer flexibiliteit. "Zoals het opdelen van een grote woning in twee woningen, zodat starters een thuis vinden en ouderen langer kunnen blijven wonen in hun eigen huis."

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant