Michiel van Veen wordt woensdag beëdigd als burgemeester van Gemert-Bakel. (foto: Diana Derks)
Michiel van Veen wordt woensdag beëdigd als burgemeester van Gemert-Bakel. (foto: Diana Derks)

Michiel van Veen: 'Ik vind het een enorme eer om burgemeester te worden'

Politiek 735 keer gelezen

GEMERT/CUIJK | Michiel van Veen wordt vandaag beëdigd als burgemeester van de gemeente Gemert-Bakel. De 45-jarige Cuijkenaar, de afgelopen jaren Kamerlid voor de VVD, heeft er zin in. "Ik hoop als burgemeester ergens tussen Paul Mengde en Wim Hillenaar in te zitten."

Door Martijn Schwillens

Zijn loyaliteit wordt gekscherend zaterdag al op de proef gesteld. Zoon Bart speelt die middag met JVC Cuijk C1 tegen de leeftijdsgenootjes van Gemert. "De heenwedstrijd eindigde in een gelijkspel. Dat is misschien het beste", lacht hij. "Ik ben in dit geval natuurlijk voor mijn zoon, maar als Gemert 1 over een half jaar kan promoveren naar de derde divisie, dan sta ik vooraan om ze aan te moedigen, hoor. Ze zullen mij regelmatig op de tribune zien."
Het nieuws dat hij burgemeester van Gemert-Bakel zou worden, kwam eind oktober uit de lucht vallen. "Voor de buitenwacht wel", legt hij uit. "Maar ik heb in maart al gesolliciteerd en ik was één van de twintig kandidaten. Ik vond het een mooie volgende stap in mijn carrière na raadslid, wethouder en Kamerlid. Ik vind het ook een enorme eer, want het ambt van burgemeester is binnen het politiek-bestuur één van de hoogst haalbare functies."

Hoe heb je Kamerlidmaatschap ervaren?
"Er zijn maar 150 Kamerleden en je maakt dus deel uit van een select groepje mensen. Het is eervol en ik heb de afgelopen jaren gelukkig zinvolle dingen kunnen doen. Ik heb een groot aandeel gehad in een amendement dat heeft gezorgd voor extra geld voor het MKB en ik ben trots op het zogeheten 'amendement-Van Veen' dat garandeert dat Nederlands historisch erfgoed in het verre buitenland, zoals VOC-archieven in Sri Lanka of Bangladesh, door de minister naar Nederland moeten worden teruggehaald als dreigt dat ze anders vernietigd worden."

Waarom Gemert-Bakel?
"Ik heb bewust gesolliciteerd bij een gemeente in Oost-Brabant met ongeveer dezelfde grootte als Cuijk. Met een grote kern en meerdere kerkdorpen. Een gemeente met ongeveer dezelfde uitdagingen als in Cuijk. Burgemeester is een eervol ambt en alle puzzelstukjes moeten bij een sollicitatie in elkaar vallen. Ik heb gekozen voor Gemert-Bakel en ik hoop dat zij ook gekozen hebben voor Michiel van Veen. Ik denk dat wij goed bij elkaar gaan passen."

Hoe wil je het ambt inkleden?
"Als burgemeester mag je betekenis geven aan belangrijke zaken voor mensen in zowel goede als slechte tijden. Ik hoop als burgemeester ergens tussen Paul Mengde (interim-burgemeester Cuijk in 2010, red.) en Wim Hillenaar in te zitten. Paul gaf alle wethouders in Cuijk, die toen alle vier net waren begonnen, de ruimte om zichzelf te ontwikkelen en beleid te maken. Wim Hillenaar was vervolgens helemaal nieuw en die konden wij vervolgens het nodige meegeven. Vooral de menselijke maat die hij hanteerde in mijn jaren als wethouder, was erg leerzaam. Empathie kun je niet leren, dat zit in je of niet. De vertrouwenscommissie bevroeg me er ook gericht over. Zoiets zit in je dagelijks handelen. Dus professioneel als afstand gewenst is, en dichtbij als warmte gevraagd wordt. Iedereen die 100 jaar oud wordt of een 60-jarig huwelijk viert, vindt het leuk als de burgemeester op bezoek komt. Met mijn ervaring weet ik wel wat verwacht wordt. Bovendien heb ik het afgelopen jaar ook vaker contact gehad met andere burgemeesters om te leren hoe zij bepaalde zaken aanpakken."

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant