Rianne Hillenaar: 'Een gedragen compromis is veelal beter dan afgedwongen winst.' (foto: Diana Derks)
Rianne Hillenaar: 'Een gedragen compromis is veelal beter dan afgedwongen winst.' (foto: Diana Derks)

'We streven altijd naar een breed gedragen compromis'

Zakelijk 240 keer gelezen

CUIJK | Driekwart jaar nadat Rianne Hillenaar-Cöp in Cuijk is begonnen met Eerstmediation.nl, stelt ze met tevredenheid vast dat de zaken goed gaan. "Mensen vinden het prettig om bij een echtscheiding of arbeidsconflict bij een mediator terecht te kunnen die ook een juridische achtergrond heeft", vertelt Hillenaar, die met haar kantoor is gevestigd aan de Grotestraat.

Door Martijn Schwillens

"De meeste mensen komen op doorverwijzing bij mij", zegt Hillenaar. " Mensen die gaan scheiden of een arbeidsconflict hebben, gaan vaak via Google op zoek naar mediator, maar het is net als bij een psycholoog of personal coach: het gaat om vertrouwen. Is het gevoel dat ze bij je hebben goed? Daarom is mond-tot-mondreclame erg belangrijk. Vaak informeer je in eigen omgeving of iemand een goede ervaring heeft met iemand. Vervolgens is het wel zaak dat je website en zo op orde zijn."

Juridische achtergrond
Het mag wellicht verondersteld worden dat een mediator een juridische achtergrond heeft, maar zo vanzelfsprekend is dat niet. Rianne lacht: "Een conflict ontstaat door slechte communicatie; daar is niets juridisch aan. De oplossing begint altijd met een goed gesprek. Maar zodra die is gevonden, wil je geen mediator die een standaard convenant van internet plukt. Dat kan later tot grote problemen leiden. We leven in een juridische werkelijkheid. Er moet uiteindelijk een juridische overeenkomst komen en die moet goed zijn!"

Gedragen compromis
Volgens Hillenaar leidt '90 procent' van alle zaken tot een oplossing. "De meeste mensen willen er uit komen. Een gedragen compromis is veelal beter dan afgedwongen winst. Beide partijen moeten verder kunnen met de oplossing. Zeker bij een scheiding heb je er niks aan om een zaak te winnen en vervolgens jarenlang door de ander tegengewerkt te worden. Een rechter hakt namelijk wel een knoop door, maar het conflict sluimert dan verder en de onderlinge verhouding blijft ijzig. Je wilt eigenlijk altijd, maar zeker als er kinderen in het spel zijn, een breed gedragen compromis. Daarom wil ik beide partijen inzicht geven in elkaars argumenten. Dat werkt veel beter dan standpunten afpellen. 'O, ervaar jij dat zo. Dat heb ik nooit gemerkt', hoor ik vaak aan mijn tafel."
Hillenaar heeft doorgaans 'tussen de twee en vijf gesprekken nodig'. "Twee is snel en vijf al heel wat. Ik plan de afspraken ook altijd kort achter elkaar in, zodat er snel zicht is op een oplossing."

Scheidingscafé
Hillenaar staat ook voor samenwerking met anderen. Zodoende is zij één van de zes initiatiefnemers voor de allereerste editie van het Scheidingscafé Land van Cuijk bij Hotel Van der Valk in Cuijk op dinsdag 31 januari 2017. Bij het Scheidingscafé werken een financieel adviseur, advocaat, makelaar, mediator, kindbehartiger en notaris samen. "Het evenement staat inmiddels in de steigers. De banners en folders zijn bijna klaar en de website (www.scheidingscafelandvancuijk.nl) en Facebookpagina zijn al in de lucht."
Meer informatie: Eerstmediation.nl, Grotestraat 41, Cuijk, tel. 06-14065530, www.eerstmediation.nl.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant