Gemeentehuis in Bergen. (archieffoto: Ingrid Driessen)
Gemeentehuis in Bergen. (archieffoto: Ingrid Driessen)

Ingezonden brief: 'Agrariërs worden in Bergen uitgemolken'

Ingezonden 383 keer gelezen

Een ieder is het er over eens. We krijgen in toenemende mate te maken met extreme weersomstandigheden. Burgers en bedrijven ontvangen subsidies van overheden voor het afkoppelen van regenwater, de dijken langs de Maas worden opgehoogd en er wordt ruimte gecreëerd voor de rivier. Miljoenenverslindende, maar hoogstnoodzakelijke maatregelen worden getroffen.

Agrariërs hebben, naast exportbeperkingen,  ook in toenemende mate veel last van die extreme weersomstandigheden. Dit jaar werd de kassenteelt slachtoffer van enorme hagelbuien en er ontstond een veelal niet te verzekeren schade. Hevige regenval zorgde er daarnaast voor dat grote delen van de oogsten verloren moesten worden beschouwd. De fractie KERN Bergen vroeg in de loop van dit jaar of het bij het college bekend was dat er enorme schade werd geleden onder onze agrariërs en wat onze gemeente zou kunnen doen om het leed op z'n minst te verzachten. En ja, het was het College van B en W bekend en nee, er was niets aan te doen.

De gemeente Bergen is met maar liefst 600 ha grond in eigendom agrarisch groot grond bezitter. 600 ha is vergelijkbaar met 1200 (!) voetbalvelden. Op grond van de  Pachtwet wordt die grond jaarlijks verpacht aan akkerbouwers en veehouders. Volgens de pachtwet valt Bergen onder het zogenaamde Zuidelijke weidegebied. De maximale hoogte van de pacht wordt volgens die richtlijnen bepaald met een wettelijk maximum van 2% van de grondwaarde.

Ontdekt werd dat er nogal wat marge zit tussen de afgelopen jaren gehanteerde pachttarieven en die maximaal toelaatbare tarieven.
Het College besloot de pachtsommen te verhogen met maximaal 20% voor het komende jaar. Dit leidt er toe dat nagenoeg alle pachters van gemeentelijke gronden de maximaal toegestane pachtsom moeten gaan  betalen. Ondanks de hevige regenval doet dit bij de agrariërs het nodige stof opwaaien.
En terecht. Enige compassie met onze agrariërs is op z'n plaats. De vraag van de fractie KERN in een onlangs gehouden commissievergadering of de verhoging gezien de beroerde omstandigheden van betrokkenen kon worden uitgesteld of meer gespreid over de komende jaren vond bij monde van de nieuwe CDA wethouder helaas geen weerklank. De pachtsommen waren te laag en moeten  omhoog. De in Bergen gehanteerde slogan 'ondernemen met de natuur' houdt kennelijk op bij de bosrand. 

Rolf Krijnen
Fractievoorzitter KERN Bergen

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant