Gerard de Baaij, schrijver van het boek ‘Het platteland in deze tijd’.
Gerard de Baaij, schrijver van het boek ‘Het platteland in deze tijd’.

De Baaij: 'We kwamen van het 'Calimero-gevoel' af'

Kunst en cultuur 233 keer gelezen

STEVENSBEEK | "We staan aan het begin van de verandering naar een nieuwe tijd", zegt Gerard de Baaij. Hij heeft er een boek over geschreven: 'Het platteland in deze nieuwe tijd'. Hierin kijkt hij naar de invloed die de vernieuwing op het platteland heeft. En andersom naar de effecten van de streekeigenheid op de nieuwe samenleving.

Door Kees de Bruijn

Gerard de Baaij (1957) heeft zijn sporen verdiend in tal van landbouw-, bosbouw-, natuur- en cultuurgerelateerde projecten. Daarnaast is hij actief als voorzitter van de dorpsraad van Stevensbeek en staat hij mede aan de basis van het koersplan en de dorpsvisie van Stevensbeek.
Al deze ervaringen deelt hij in zijn boek ter inspiratie voor anderen. "Het is een pleidooi voor een duurzame en eerlijke wereld", zegt hij over zijn boek.

Basisprincipes
Basisprincipes van het platteland, zoals binding, solidariteit en balans zijn ook basisprincipes in de nieuwe tijd. In de huidige door geld en economie gedreven tijd winnen de waarden van duurzaamheid en solidariteit terrein. Veel mensen zijn steeds kritischer op de uitputting van de aarde en op grote ongelijkheid in de wereld. "Deze nieuwe wereld is geen kopie van het verleden", betoogt De Baaij. "Het verandert echt."

De nieuwe tijd
Het platteland heeft ook invloed op de nieuwe tijd. "Op het platteland is gemeenschapszin de basis van het leven, meer dan in steden. We hebben bijvoorbeeld in Stevensbeek, het dorp waar ik woon, in 2010 een koersplan geschreven, hiermee brachten we de leefbaarheid in beeld. Dit gaf een grote impuls aan gemeenschapszin, we kwamen af van het 'Calimero-gevoel'. We wilden meer huizen, die zijn er gekomen. We wilden meer leefbaarheid, er kwamen een tiental goed functionerende werkgroepen. Al met al gaf het koersplan ons nieuwe energie. En dat nieuwe elan bracht ook meer werk".
Zo krijgt stevensbeek binnenkort een eigen klein bedrijventerrein, waar alle plaatsen al vergeven zijn. Als de tendens zich voortzet zal dat ondernemersterrein vergroot worden.
Gerard de Baaij voelt zich geïnspireerd door het platteland. Maar er is wel een grote verscheidenheid van gemeenschappen op het platteland. Iedere plattelandsgemeenschap heeft zijn streekeigenheid met de daarbij horende gewoonten en gebruiken. Wat het platteland in zijn algemeenheid kenmerkt is de netwerkgemeenschap.

Het nieuwe platteland
In onze huidige samenleving zien we een beweging van 'het loslaten van het oude' naar 'de zoektocht naar het nieuwe', verzekert De Baaij in zijn boek. Maar hij beseft ook dat we in een overgangstijd zitten. Wat er ook veranderd, de kleine schaal van de leefomgeving en de menselijke maat van de gemeenschap, de speelruimte van zelfstandigheid en zelfsturing blijft de rode draad van het platteland. Als voorbeeld van een geslaagde activiteit met de blik op de toekomst gericht noemt de schrijver het initiatief 'Samen Stevensbeek'. De prijswinnende stichting is ontstaan vanuit de huidige leefgemeenschap en de samenwerking met het dichtbijgelegen asielzoekerscentrum (AZC) in Overloon en draagt sterk bij aan de leefbaarheid van het dorp in de toekomst.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant