Ingezonden brief.
Ingezonden brief.

'White Privilege' (ingezonden brief)

Ingezonden 393 keer gelezen

De afgelopen dagen werden wij in kwaliteitskranten, maar ook op radio en t.v., middels interviews, columns en reportages geconfronteerd met 'white privilege'. Een hype die uit de V.S. is komen overwaaien en die ons bewust probeert te maken van het feit dat witte mensen tot in iedere vezel racistisch zouden  zijn ingesteld. Zelfs blanke peuters zouden uit racisme denken en handelen.

Voor mij is dit de zoveelste loot aan de boom van de 'zelfvernederende houding' die wij ons na de Tweede Wereldoorlog eigen hebben gemaakt. Om mij heen zie ik vooral  een andere wereld. Vrijwilligers die 'iets' willen doen voor asielzoekers moeten zelfs op een wachtlijst, de asielzoekers zijn niet aan te slepen. Nederlanders blijken de meest gulle gevers ter wereld (ruim 200 euro per huishouden per jaar). Lijdzaam moeten oorspronkelijke bewoners van oude wijken accepteren  hoe zij langzaam geïsoleerd raken te midden van vele culturen. Zonder morren accepteert vrijwel iedereen dat grote groepen niet-Westerse migranten tot aan hun dood ondersteund worden met alle toeslagen die er maar mogelijk zijn. Oorzaak: de arbeidsparticipatie onder bijvoorbeeld Somaliërs is een kleine 20% en bij de Eritreeërs 40% en bij de Syriërs 35%.

Na iedere aanslag uit naam van de islam accepteren wij dat gezagsdragers de werkelijke oorzaak wegmoffelen met 'dit is niet de werkelijke islam' en spreken wij uit: "Laat de verzoening sterker zijn dan de haat!" Dagelijks putten wij ons in onderwijs uit om van allochtone leerlingen echte 'winners' te maken. Logisch dat er miljoenen staan te trappelen om naar zo'n prachtig land te migreren. Ik zou dat in hun situatie ook doen.

Dat er toch 'discriminatie' op de arbeidsmarkt zou zijn komt misschien door de weinig rooskleurige feiten. Van bijvoorbeeld de Marokkaanse mannen onder de 30  jaar is 70% in aanraking geweest met justitie (zie cijfers van SCP). Hoogleraar David Pinto, zelf van Marokkaanse afkomst en directeur van het Intercultureel Instituut, schrijft in zijn boek 'De wereld volgens Pinto': "De werkeloosheid onder Marokkanen is niet te wijten aan de taalachterstand, maar het vermogen om aan te schuiven bij de bedrijfscultuur is van veel groter belang. Het moderne en beschaafde Nederland eist:  gelijke bejegening van man en vrouw, respect voor homofilie, positief omgaan met kritiek, ook in teamverband vertrouwen schenken aan Nederlanders van autochtone afkomst, niet discrimineren dus ook niet naar Joden, vrijheid van meningsuiting dus ook  over religie, leren dat Nederlandse humor géén jennen en racisme is. Accepteren dat empathie geen teken van zwakte is, maar juist van kracht. Anti autoritair gedrag accepteren en ook toepassen."

Laat dat leerproces eerst maar eens beginnen voordat de oorzaak weer gezocht wordt bij de 'witte Nederlander'. 

W. van Rijen,
Holthees
 

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant