De Vrije Markt gaat Tweede Pinksterdag in vlammen op. (foto: SK-Media)
De Vrije Markt gaat Tweede Pinksterdag in vlammen op. (foto: SK-Media)

De Maas Driehoek jaaroverzicht 2016: mei

Algemeen 172 keer gelezen

Wat gebeurde er in 2016 allemaal in het Land van Cuijk en Noord-Limburg? Maand: mei.

HAPS/RIJKEVOORT | Het inmiddels een vertrouw beeld op de snelweg A73: file. Niet zelden is de oorzaak van alle ellende op de weg een (ernstig) ongeluk. Malden, Cuijk, Haps of Rijkevoort: de plaatsnamen komen zeker twee keer in de week voorbij bij de filemeldingen op de radio. Een dodelijk ongeluk heeft in 2016 niet plaatsgevonden. Dat mag gerust een wonder heten, want net als in 2014 en 2015 gaat ook dit jaar de boeken in als een jaar met tientallen ongevallen. Rijkswaterstaat wijdt de problemen niet aan de weg zelf en wil daarom nog niet denken aan reconstructie of verbreding van de A73 tussen Rijkevoort en Malden.

KATWIJK | De Vrije Markt in Katwijk brandt maandag 16 mei helemaal af. Drie hallen gaan verloren in de vlammenzee. Burgemeester Wim Hillenaar: "Je moet er niet aan denken dat dit overdag tijdens Pinksteren zou zijn gebeurd" Over wederopbouw van de Vrije Markt is nog niets bekend. "Pas als de verzekeringsmaatschappij hierover een besluit heeft genomen, wordt bekend of en in welke mate de Vrije Markt weer heropgebouwd zal gaan worden. Er is nog geen zicht op een beslissing", vertelt marktmeester Jos Weerepas.

MILL/GRAVE | De Peel-Raamstelling moet ter hoogte van Mill, en verderop bij Grave, worden ontwikkeld als 'Warzone'. Dat is één van de uitkomsten tijdens een symposium op 25 mei in Vredepeel over deze oude verdedigingsstelling. "Iedereen kent de Zuid-Waterlinie en de Grebbelinie, maar de Peel-Raamstelling is minstens zo belangrijk", onderstreept Jan Timmers van het inmiddels opgeheven Peelnetwerk. "Een belangrijk deel is het noordelijk deel langs de Raam en het Peelkanaal. Vooral in de omgeving van Mill is in 1940 veel gebeurd." Het Regionaal Bureau voor Toerisme (RBT) Land van Cuijk heeft het gebied inmiddels aangemerkt als 'reisbestemming' (voor toeristen) voor 2017.

De Peel-Raamstelling bij Mill moet ontwikkeld worden tot recreatieve 'Warzone'.
Een herkenbaar beeld in 2014, 2015 en dus ook in 2016... een ongeval op de A73. (foto: SK-Media)
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant