Niersjaarsduik in Gennep: inmiddels een goede traditie op 1 januari.
Niersjaarsduik in Gennep: inmiddels een goede traditie op 1 januari.

Jubileumeditie Niersjaarsduik in Gennep krijgt carnavalesk karakter

Kunst en cultuur 320 keer gelezen

GENNEP | In Gennep wordt op zondag 1 januari alweer voor de elfde maal een nieuwjaarsduik georganiseerd in het riviertje de Niers. Vanaf 14.11 uur klinkt het officiële startschot van de Niersjaarsduik en zullen de Prinsen Carnaval en hun adjudanten uit de regio als eersten de sprong wagen.

Nadat de Prins het ruime sop heeft gekozen, kunnen alle andere 'helden' -want zo worden de deelnemers genoemd- volgen. Ook toeschouwers zijn van harte welkom om elkaar een goed nieuw jaar te wensen. Dit jaar is het een bijzondere duik, want volgens goed carnavalesk gebruik is dit de elfde editie en dus wordt er een jubileum gevierd. "Het is weer bijna zover, op 1 januari 2017 starten wij natuurlijk met de inmiddels enige echte 'duik der duiken'; de traditionele Niersjaarsduik", legt de organisatie op de eigen website uit. "Dit jaar is het wel een hele bijzondere duik, want volgens goed carnavalesk gebruik is dit de elfde editie en dus vieren wij een jubileum. De eerste duik vond plaats in 2004. Tot 2017 is de duik twee maal afgelast geweest, zodat wij nu voor de elfde keer de Niers in gaan springen."

Ludiek uitgedost
Het is niet zeldzaam dat deelnemers aan de Niersjaarsduik ludiek gekleed de sprong in de Niers wagen. Zeker nu de nieuwjaarsduik de elfde editie beleeft en een extra hoog carnavalesk karakter kent, worden deelnemers door de organisatie uitgedaagd. "Want het verhoogt de feestvreugde, maar denk wel aan je veiligheid", aldus de organisatie, die ook nog een goede tip heeft voor deelnemers: "Zorg voor schoeisel: op blote vût dör het gras is niet prettig en je bent tenslotte geen pinguïn."

Praktische informatie
De Niersjaarsduik is zondag 1 januari om 14.11 uur in het Nierspark in het centrum van Gennep. Parkeerruimte is er voldoende in de Martinushof voor de kerk. Omkleden kan in de tent in het Nierspark, dames en heren kleden gescheiden om. Neem een handdoek en een badjas/kleding mee en draag deze ook tijdens de warming-up om niet te veel af te koelen. Na afloop ontvangen deelnemers erwtensoep, glühwein en een Unox-muts om op te warmen. Aanmelden hiervoor is noodzakelijk. Meer informatie en online aanmelding is te vinden op de website Niersjaarsduik.nl. Ter plekke aanmelden kan ook, maar wordt wegens de kou afgeraden.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant