Jaaroverzicht 2016 (Foto's Peter Kuijpers)
Jaaroverzicht 2016 (Foto's Peter Kuijpers)

Kliksport jaaroverzicht 2016

Voetbal 565 keer gelezen

Er gebeurde weer veel op sportgebied dit jaar. Het hoort als naalden onder een versleten kerstboom bij deze periode: Het jaaroverzicht. We doken voor u in de vergeelde sportarchieven van het bijna voorbije 2016.

Door Peter Kuijpers/Martijn Schwillens

Januari
Op Kliksport verschijnt het eerste interview met aanstaande trainer van Blauw Geel'38: Niels van Casteren. De sport is met een korte winterslaap en Korfrakkers wint met 17-19 in Velden bij Swift. In Loosbroek overlijdt oud wielerprof Harrie Lunenburg op 64-jarige leeftijd ten gevolge van kanker. UDI'19 start 2016 slecht en lijdt een 3-0 nederlaag bij Halsteren. Blauw Geel klopt Gemert thuis met 2-0. Op het kunstgras van Margriet winnen de Ossenaren met een ontketende Joey Schuurmans met 4-0 van Volkel. Januari sluit nat af, veel uitvallen van wedstrijden op de laatste zondag van die maand.



Arno Arts werd vroegtijdig ontslagen

Februari
Op 5 februari overlijdt in Volkel Tonny Kuijpers op 59-jarige leeftijd. Tonny was dé huisfotograaf van voetbalclub Volkel en leverde fraaie foto's aan Kliksport. Arno Arts wordt bij JVC Cuijk in zijn eerste klus als hoofdtrainer per direct ontslagen. De Cuijkenaren verliezen vier competitiewedstrijden op rij. Assistent-trainer Dennis Straatman en Harrie Verbruggen nemen honneurs waar en later komt Ruud Kaiser. Martijn Kuijpers meldt zich op de Amstelhoef bij Margriet dat een prima februari kent met negen punten uit drie wedstrijden. Blauw Geel'38 blameert zich bij derdeklasser Spaubeek dat de Veghelaren uit de districtsbeker pingelt. Donkere wolken hangen boven Schijndel waar een degradatie zich aankondigt. In het verre Goes gaan de Schijndelaren van trainer Frank Brands met 6-1 onderuit.



Lars van Geelkerken met 'afstand' de beste schutter bij UDI'19  

Maart
Aanvaller Knud van den Heuvel van UDI'19 scheurt in het duel uit bij TOP zijn voorste kruisband af en ligt er voor een jaar uit. UDI'19 speler Lars van Geelkeren gaat viral met zijn treffer over zeker 30 meter in het met 2-0 gewonnen bekerduel thuis tegen EVV. Op 24 maart overlijdt in Barcelona Johan Cruijff ten gevolge van longkanker. Cruijff is het grootste voetbalicoon dat Nederland ooit kende. Stadskrant Veghel komt met een speciale pagina over Cruijff die ooit met Ajax en al zijn sterren in Veghel de legendarische wedstrijd tegen Blauw Geel'38 speelde. Op Sportpark Balledonk wint een beter Volharding met 0-3 bij Heeswijk. Smet op het duel is de onbesuisde charge van Volharding-speler Tim Brouwer op Heeswijk doelman Patrick Lunenburg die weken is uitgeschakeld. Brouwer komt opvallend weg met geel.



Korfrakkers werd weer kampioen van Nederland door Be Quick te verslaan (Foto peter Kuijpers)

Sam Wassenberg
UDI'19 wint door een treffer van 'invaller' Sam Wassenberg met 0-1 bij Gemert. "Zo wil ik altijd wel invallen" luidde het commentaar van de voor de klassieker gepasseerde aanvaller. RKVV Keldonk wint op de eigen Koulberg met 1-0 van uitgesproken kampioenskandidaat Handel. Het Helmondse MULO gaat zich aftekenen als onaantastbare kampioenskandidaat in 5H en wint ook in Zijtaart met 0-3 van VOW. Met 17-11 wint Korfrakkers de zaalfinale in Eindhoven van Be Quick en pakt het voor de zoveelste maal de zaaltitel vrouwen-korfbal. In Veghel worden voor de laatste maal de Sport Awards van de gemeente Veghel uitgereikt.


Sam Wassenberg werd 'Matchwinner' in Gemert (Foto Peter Kuijpers)

April
Het rommelt bij UDI'19 die maand. Mario Boselie, Richard van den Boogaard en John Paul Willems stoppen na een geschil met de technische commissie van UDI'19. De spelers weigeren om te trainen na opnieuw uitlatingen van het bestuur. Ondanks de 'paleisrevolutie'  wordt er gewoon gewonnen van Vlissingen en Groene Ster. Erp wint afgetekend met 0-3 bij Prinses Irene. Smetje is de onnodige rode kaart voor Toon Barten vijf minuten voor tijd. Basketbal Attacus heeft langste adem tegen Red Stars uit Soest en wint met 101-99. De dames van Flamingo's kronen zich zaterdag 17 april kampioen van de Topdivisie en promoveren voor het eerst in de 60-jarige historie naar de Eredivisie. Na winst  bij VC Weert zijn de mannen van volleybalclub Skunk kampioen en promoveren naar de landelijke tweede divisie. Voetbalclub Schijndel degradeert voor het tweede seizoen achtereen en komt in het nieuwe seizoen uit in de tweede klasse. Herpinia pakt overtuigend de titel in de vijfde klasse.



Flamingo's promoveerde naar de Eredivisie. (archieffoto: Bas Delhij)



Publiek op de banken bij het kampioenschap van Skunk in Weert (Foto Theo de Vrede)


Herpinia kampioen 

'K' woord
Rhode klopt Nulandia en nadert een kampioenschap al willen ze het 'K' woord op De Neul nog niet horen. Voor FC de Rakt wordt het spitsroede lopen. Op de Koppelsteeg wint Berghem Sport met 9-1. MULO is een van de eerste kampioenen. In de klasse 5H is een 0-0 voldoende om de champagne te ontkurken. VOW maakt zich op voor promotie via de nacompetitie. 




SV Milsbeek werd kampioen na winst op HBV

Mei
Dit is echt de maand van de kampioenen en de beginnende nacompetitie. Dongen wordt kampioen van de hoofdklasse. Nuenen profiteert van het slippertje van HVCH thuis tegen Moerse Boys en pakt later het kampioenschap in de eerste klasse. SV Milsbeek wordt begin mei kampioen van de vierde klasse G. Op eigen veld wordt HBV met 3-0 verslagen, waardoor de ploeg van coach Mari van de Haterd niet meer te achterhalen is door de Beersenaren. Nummer twee Excellent, dat later via de nacompetitie voor het eerst in de clubhistorie ook promoveert naar de derde klasse.



Spring maar achterop trainer riep Kyron Brus tegen Theo van Lieshout na het kampioensfeest



Francois Gesthuizen meldt zich als nieuwe trainer van FC Oss

FC Oss
Bij Handel en Rhode gaat de vlag hoog in de top. Voor trainer Theo van Lieshout loopt het kampioensfeest van Rhode minder af. Op weg naar huis springt hij bij speler Kyron Brus achter op de fiets, maar komt met zijn hand tussen spaken en beland op de eerste hulp. Uiteindelijk met overmacht weet Toxandria zich op 1 mei kampioen te kronen van de vijfde klasse G. Lange tijd gaat de titelstrijd tussen 'Tox' en buurman VIOS'38 uit Beugen, maar de formatie van coach Maarten van Stiphout heeft de langste adem. Volharding zet in Nistelrode de kroon op het werk met het behaalde kampioenschap. De champagne spuit volop op Sportpark De Schellen. Volharding-aanvaller Tim Brouwer en trainer Van der Coelen winnen eveneens een Kliksport Award. Francois Gesthuizen meldt zich als nieuwe trainer van FC Oss. Erwin van Breugel verrast vriend en vijand door DESO af te zeggen. Hij wordt assistent-trainer bij RKC.


Cees Rokven overleed op 3 juni

Juni
Op 3 juni overlijdt Cees Rokven, voorzitter van de supportersclub van UDI'19. Een optimist en verschrikkelijk aardig man. Helaas gaan ook aardige mannen dood blijkt. Onder grote belangstelling werd afscheid van hem genomen. Een dag later presenteert voetbalclub DESO Klaas Wels als opvolger van Niels van Casteren. De hockeysters van MHC Boxmeer hebben eind juni eindelijk de felbegeerde promotie naar de tweede klasse op zak. Waar het de laatste jaren vaker fout gaat in de play-offs, weet het damesteam van coach Peter Brands ditmaal -in Rotterdam- wel te promoveren. Waar O.S.S.'20 het onderspit delft tegen het machtige De Dijk, wint UDI'19 met 3-0 van Boso Sneek en promoveert naar de Derde Divisie. Toch blijft het rommelen bij de tricolores en de spelersgroep dient zelfs een motie van wantrouwen in tegen het bestuur. Sommige spelers trekken de handen af van de motie, dit na harde woorden voorzitter Paul Rüpp en ebt de commotie weer weg. In het Udens weekblad verschijnt een groot artikel met volleybalsters Bregje en Veerle van den Heuvel. Veerle gaat spelen bij Flamingo's-56 in Gennep en Bregje bij Coolen Alterno Apeldoorn. Gemert zwaait Erik van Dijk uit na vijftien seizoenen trouwe dienst en veel doelpunten. Smetje is de vingerbreuk die hij opliep kort na het begin. 



Klaas Wels werd gepresenteerd als nieuwe trainer van DESO (Foto Peter Kuijpers)



Veerle en Bregje van den Heuvel twee volleybal kanjers met  roots bij Saturnus in Uden. (Foto Peter Kuijpers)



MHC Boxmeer DS1 wist eindelijk promotie af te dwingen. (foto: Bas Delhij)

Afscheidswedstrijd
WEC presenteert Jan van Eindhoven als nieuwe trainer, maar Van Eindhoven trekt later merkwaardig zijn keutel weer in. Gelukkig vindt de ploeg uit Wijbosch in Bas van de Veerdonk een prima vervanger. Het is die maand ook een komen en gaan van spelers. Bas van Gaal stopt bij de selectie van Avanti'31 en Lars Visser krijgt een afscheidswedstrijd bij Margriet. Joop van den Ing gaat niet naar Heijen, maar kiest ondanks zijn toezegging daar voor Rood-Wit Groesbeek. Veghelaar Mehmet Dingil verkast van Achilles'29 naar het Turkse Menemen Belediyespor uit de tweede liga. Paul Klerks wordt de nieuwe coach van de Geel Zwart hockey heren. Udense Maartje Krekelaar zit in de voorselectie van hockey bondscoach Alyson Annan, maar gaat uiteindelijk niet mee naar Rio.



Lars Visser (L) moest noodgedwongen stoppen bij Margriet (Foto's Peter Kuijpers)

Juli
Begin deze maand speelt FC Den Bosch de traditionele wedstrijd bij Nooit Gedacht in Geffen. Tevens nemen de Geffenaren afscheid van Dennis Wijgers die naar TOP verhuist. De Bosschenaren winnen op de Biescamp met 1-6. Juli is tevens de maand dat de diverse amateurclubs weer gaan trainen. Anwar Tuithof blijkt plots naar UDI'19 te willen terwijl hij had toegezegd bij O.S.S.'20. De Ossenaren zetten de hakken echter in het zand en eisen een schadevergoeding. Uiteindelijk gaat O.S.S.20 akkoord en kan Tuithof aanschuiven op de foto van de UDI'19-selectie. Lars van Berkel van het Husqvarna SKS Racing NL Team eindigt  in de eindstand om de Dutch Masters of Motocross op een zesde plaats. UDI'19 presenteert Jan Schaap als assistent bij hoofdtrainer Bert Ruijsch.



Dennis Wijgers nam afscheid van Nooit Gedacht

Augustus
De hogere teams starten deze maand met de competitie. UDI'19 begint goed met een 3-1 winst op Dongen maar een week later is er een 6-0 verlies bij de Graafschap. Blauw Geel'38 en O.S.S.'20 spelen gelijk waar DESO verliest bij Gestel. Avanti'31 krijgt als deelnemer van de KNVB-beker zaterdagclub SVWZ uit Wierden op bezoek. De eersteklasser wint op het Zuideinderpark van Schijndel met 0-2. Na 17 jaar selectievoetbal hangt Boekel Sport-doelman Bart Verhagen, na het bekerduel met VCO, zijn schoenen aan de spreekwoordelijke wilgen. Dat dit op De Donk niet ongemerkt voorbijgaat mag duidelijk zijn.



Avanti'31 verloor met 0-2 van SVWZ



Donny van Herpen (r) scorende aanwinst voor Berghem Sport (Foto Jo van Herpen)

September
Op de eerste zondag die maand starten alle ploegen met de competitie. TOP kent een prima start en wint thuis van SC 't Zand met 3-1 waar HVCH met 0-4 wint bij Marvilde. In 2F begint nieuwkomer Rhode met een 1-2 nederlaag thuis tegen Helvoirt. Heeswijk, Erp en Prinses Irene winnen hun eerste wedstrijden. In 3D starten FC Uden, Volkel, Berghem Sport en Handel met verlies. Vorstenbossche Boys is het eerste weekend vrij, maar wint een week later thuis van Maliskamp. In de derde wedstrijd verliest DAW na twee winstpartijen met 1-0 van Berghem Sport door een treffer van Donny van Herpen die een belangrijke aanwinst is voor de ploeg van de Koppelsteeg. Gemert doet de huldiging van Erik van Dijk nog eens dunnetjes over. Eerder in juni, hoe bizar, brak hij zijn vinger in die afscheidswedstrijd.



Gemert-icoon Erik van Dijk nam na vijftien jaar afscheid op Molenbroek (Foto: Peter Kuijpers)

Oktober
Na de uitzending van Zembla over eventueel kankerverwekkende stoffen in het rubbergranulaat op kunstgrasvelden slaat bij verschillende clubs de angst toe. Bernheze verklaart het kunstgras taboe vooruitlopende op het RIVM onderzoek dat plaats gaat vinden. Scheidsrechter Paul Coppens wordt geraakt door een bal in het duel Blauw Geel'38 – Gestel en moet de strijd opgeven. Het duel wordt gestaakt met een 1-0 stand voor de Veghelaren. Pieter van der Sangen van WEC  loopt in de wedstrijd bij Mariahout een dubbele beenbreuk op. Bij UDI'19 pakt assistent-trainer Jan Schaap na drie maanden al zijn biezen. Wethouder Ben Maathuis van Landerd haalt de landelijke pers als hij in de rust van het bekerduel DAW – Venray de bal uit de handen slaat van scheidsrechter Stef Bogers. De KNVB stelt later een onderzoek in.



De bekerloting in Weert bij voetbalclub DESM (Foto Gerard Beekmans)

Bekerloting
Berghem Sport won met 6-0 het bekerduel van Montagnards. Jordy Verhagen scoorde vijf maal voor team van trainer Dennis Kroes die hem wilde prikkelen zei hij na afloop. Blauw Geel'38 pakt periode één na de 0-4 winst bij DOSKO. TOP brengt het schier ongenaakbare Baronie de eerste nederlaag toe en wint met 2-1. Venhorst wint met een harde  6-0 uppercut thuis van Berghem Sport. UDI'19 verliest op de laatste zondag in oktober met 0-3 van EVV uit Echt. Vorstenbossche Boys toon de grilligheid van RKVV Keldonk aan en wint afgetekend met 1-5 op de Koulberg. In Weert, bij voetbalclub DESM vindt de loting plaats voor de twee laatste bekerronden in 2016. Kliksport doet live verslag van het gebeuren.



Robin Walk keerde weer terug na veel blessureleed (Foto Peter Kuijpers)

November
Sponsor Berry van der Horst van DESO stopt met zijn bouwbedrijf. Trainer Klaas Wels zegt DESO onverwachts vaarwel. De in Veghel woonachtige Wels houdt de lippen stijf op elkaar en weigert elk commentaar. Ook spelers Danny Meijer en Johnny Dobson keren de club plots de rug toe. Leider Theo van Cleef is het die de honneurs waarneemt. Van Cleef moet opzoek naar een nieuwe trainer en stelt zijn eisen. Ondanks de perikelen rond de club wint DESO in de beker van Resia en de derby tegen O.S.S.'20. De komende trainerswisselingen kondigen zich aan en zijn in een live blog te volgen op Kliksport. Robin Walk keert na een lange blessureperiode weer terug in het eerste team van UDI'19.



Tom Jacobs wordt opvolger van Henry van Wanrooy bij Handel (Foto Peter Kuijpers)

December
De laatste maand van het jaar staat in het kader van de komende feestdagen. Opvallend is dat er amper trainers zijn die de Kerst in deze regio niet hebben gehaald. Zover hier bekend is alleen Erik van Rooij van Den Dungen door de club vroegtijdig ontslagen en werd opgevolgd door Ben Hoek. Wels nam bij DESO zelf ontslag. Gemert wint op de inhaalzondag met 3-1 van Chevremont maar heeft het gestaakte duel bij Gestel nog openstaan. Door een blessure van de scheidsrechter moest de wedstrijd, waar gestel met 1-0 leidde, gestaakt worden. De ploeg van trainer Dennis Dekkers heeft nog 19 minuten tijd om een beter resultaat te forceren. Originaliteit kan je Blauw Geel'38 aanvoerder Emiel van der Sanden niet verwijten. Dit nadat hij zijn vriendin Mieke ten huwelijk vraagt middels een James Bond persiflage in de Veghelse Service Bioscoop INDUSTRY. De opname gaat viral via Facebook. Opvallend is de move van de nog jonge Tom Jacobs die zijn keepers carrière inruilt voor het trainerschap bij Handel. Halverwege deze maand komt het RIVM met het bericht wat we al lang wisten: sporten op kunstgras is volkomen veilig. De laatste wedstrijd van het jaar werd voor Prinses Irene en het bezoekende EVVC nog op gras afgewerkt. EVVC toonde zich behendiger op het loodzware veld op de Schellen en won met 1-3. In Veghel overlijdt oud eerste elftalspeler van Blauw Geel en zaalvoetballer bij Schoenenreus: Harrie Jan van der Heijden op 56 jarige leeftijd.We nemen ook afscheid van Jos Wap (82) trainer op hoog amateurniveau. RKC Waalwijk, DESK uit Kaatsheuvel, Margriet uit Oss en het Bossche BVV waren onder anderen zijn clubs. FC Oss-spits Tom Boere gaat de winterstop in als topscorer van de Jupiler League. Is hij te houden voor de Osse club?

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant