De gemeente Cuijk heeft afval en onbruikbare spullen in de drooggevallen haven opgeruimd. (foto: SK-Media)
De gemeente Cuijk heeft afval en onbruikbare spullen in de drooggevallen haven opgeruimd. (foto: SK-Media)

Romeinse resten blijven voorlopig in de bodem bij Cuijk

Politiek 1.077 keer gelezen

CUIJK | Archeologisch onderzoek in de drooggevallen oevers van de Maas bij Cuijk lijkt vooralsnog geen optie. De gemeente Cuijk heeft direct na het droogvallen van de rivier contact gezocht met de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed (RCE), maar het waterpeil is 'onvoldoende gezakt voor een droge opgraving' en de resterende tijd voor aanvullend onderzoek lijkt te beperkt nu Rijkswaterstaat een tijdelijke dam gaat plaatsen en het waterpeil van de Maas weer op niveau wordt gebracht.

Door Martijn Schwillens

Dat laat het college van Burgemeester en Wethouders weten op schriftelijke vragen van D66 Cuijk. Fractievoorzitter Hans Kerskes van die partij had vorige week gepleit 'om te profiteren van het lage waterpeil' door uitstaand archeologisch onderzoek bij de loswal versneld uit te laten voeren. "We hebben dinsdag 3 januari contact gezocht met de RCE met het oog op de ontstane kansen voor een onderzoek naar een archeologisch rijksmonument. Er is geconstateerd dat het waterpeil onvoldoende was gezakt om een 'droge opgraving' te kunnen doen", aldus B en W.

Verdere aanpak
Omdat het te onderzoeken (en mogelijk af te graven) gebied zich binnen een rijksmonument bevindt, is de gemeente Cuijk afhankelijk van de RCE. "Zij zijn bevoegd gezag in deze en ze beraden zich over een eventuele verdere aanpak", vult het college aan. "Er wordt bij de stuw van Grave door Rijkswaterstaat een tijdelijke dam gebouwd en daarna zal Rijkswaterstaat het waterpeil geleidelijk laten stijgen. Het kan dus zijn dat er onvoldoende tijd resteert voor een snel archeologisch onderzoek." D66 pleitte mede voor snel handelen wegens lagere onderzoekskosten. "Maar het is op voorhand moeilijk in te schatten hoeveel de kosten zullen bedragen. Bij een droge opgraving zal dat echter zeker minder zijn dan bij een onderwater-opgraving."
De gemeente Cuijk laat eveneens weten dat 'zelf initiatief is genomen om afval en onbruikbare spullen zoveel als mogelijk te verwijderen'.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant