Hans Kerskes (links) stopt als fractievoorzitter D66 Cuijk. Rechts: raadslid Arthur Baudet. (archieffoto: Diana Derks)
Hans Kerskes (links) stopt als fractievoorzitter D66 Cuijk. Rechts: raadslid Arthur Baudet. (archieffoto: Diana Derks)

'Heb het raadswerk altijd met veel plezier gedaan'

Politiek 352 keer gelezen

CUIJK | Hans Kerskes gaat afscheid nemen van de lokale politiek. De Cuijkenaar (65) was de voorbije twaalf jaar fractievoorzitter van D66 Cuijk en treedt bij de raadsvergadering van 13 februari officieel terug. "Er zijn een heleboel redenen bij elkaar die hebben geleid tot dit besluit, maar het belangrijkste is toch dat ik meer tijd wil hebben voor andere zaken. Ik kan het gelukkig doen omdat er een goede opvolger aanwezig is binnen onze fractie", aldus Kerskes.

Door Martijn Schwillens

"Mijn kleinkinderen zijn naar de Verenigde Staten verhuisd en die wil ik graag opzoeken", vervolgt Kerskes, die in het verleden docent lichamelijke opvoeding was op het Elzendaalcollege. "Bij zo'n reis ben je langere tijd weg. Bovendien ben ik nu al bezig aan mijn vierde raadsperiode, want ik ben halverwege een raadsperiode (in januari 2004) ingestapt na ziekte van John Susan, die kort erop helaas is overleden aan ALS. Ik heb het raadswerk altijd met veel plezier gedaan."

Hoogtepunt
Dat de (verbouwde) Schouwburg nog altijd in het centrum van Cuijk staat, is voor een overgroot deel te danken aan Kerskes. "Dat zie ik wel als een hoogtepunt uit de afgelopen twaalf jaar", bevestigt hij. "Dat besluit moest letterlijk bevochten worden. Ik ben niet alleen blij dat het gelukt is, maar ik ben er ook van overtuigd dat als het megalomane project op de Homburg-campus doorgang had gevonden, de gemeente Cuijk financieel aan lager wal zou zijn geraakt. Er is sinds 2008 natuurlijk ook een flinke crisis over de wereld, en dus ook over Cuijk, heengekomen. Zeker voor plekken als Cuijk, met een grote grondpositie, is het echt crisis geweest. Pas nu klimmen we weer een beetje uit het dal."
Los van de Schouwburg gaat Kerskes cultuur sowieso aan het hart. "De Schouwburg is natuurlijk de grootste cultuurdrager in het centrum, maar de cultuur in Cuijk heeft het een tijdlang heel zwaar gehad. Toen ik net begon, verdwenen net het Amerika Museum en de Kunstuitleen. Dat vond ik erg pijnlijk. Het hele beleid was toen geënt op afbraak van de lokale cultuur. Gelukkig zit dat nu weer in de lift."

Samenwerking
Politiek betekent samenwerken, weet Kerskes. "En elke raadsperiode heeft zijn eigen soort college en eigen soort oppositie. De periode 2006-2010 was een hectische periode, met de planvorming voor de Homburg-campus. In die tijd timmerde de coalitie alles keihard dicht en mocht de oppositie vanaf de zijkant wat roepen. Pas daarna deed het dualisme haar intrede en je ziet dat gelukkig steeds vaker terug in de besluitvorming. Bij belangrijke punten wordt er maar zelden ingestemd met het voorstel zoals het door het college wordt voorgesteld. Er zijn amendementen en moties en de stemverhoudingen verschillen. Dat is belangrijk voor de lokale democratie. Er liggen beter afgewogen besluiten onder de genomen beslissingen."
Samenwerken gebeurt niet alleen lokaal, maar ook regionaal. Zo was D66 de eerste partij in de Cuijkse gemeenteraad die zich hardop uitsprak voor herindeling binnen het Land van Cuijk. "Het gaat er een keer van komen, maar het duurt mij allemaal nog te lang. Dat is echter een zorg voor mijn opvolgers."

Opvolging
"Toen ik in 2004 begon, was de D66-fractie relatief klein met vier à vijf actieve mensen. Inmiddels hebben we een grote fractie met gelukkig ook een aantal jongeren. Zodoende durf ik gerust afscheid te nemen." Mariëlle van Zuilen (thans commissielid) volgt Kerskes op in de raad. "Zij verdient dat ook. Bij de laatste verkiezingen konden we net onze derde zetel niet behouden en werden we buiten de coalitie gehouden, waardoor zij haar plek in de raad kwijtraakte. Op de achtergrond is zij sindsdien enthousiast mee blijven draaien in de partij."
Kerskes kijkt met een voldaan gevoel terug op de afgelopen twaalf jaar. "Het heeft natuurlijk wel eens gebotst met anderen, maar tot een harde botsing is het eigenlijk nooit gekomen. Dat past ook niet zo bij mijn persoonlijkheid", besluit hij.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant