De initiatiefnemers van het Scheidingscafé. V.l.n.r.: Dré Teeuwen, Marjan Hulzink, Martijn Willems, Rianne Hillenaar, Huub Derksen en Monique Senssen. (foto: Diana Derks)
De initiatiefnemers van het Scheidingscafé. V.l.n.r.: Dré Teeuwen, Marjan Hulzink, Martijn Willems, Rianne Hillenaar, Huub Derksen en Monique Senssen. (foto: Diana Derks)

'Scheidingscafé is laagdrempelige voorziening voor betrouwbare informatie'

Zakelijk 837 keer gelezen

CUIJK | Het Land van Cuijk beleeft op dinsdag 31 januari een nieuw opvallend initiatief met het Scheidingscafé Land van Cuijk. Zes professionele deskundigen staan die avond klaar om vragen over scheiding, in een kort tweegesprek, te beantwoorden. De initiatiefnemers aan het woord.

Het Scheidingscafé Land van Cuijk is dinsdag 31 januari vanaf 19.15 uur bij Hotel Van der Valk in Cuijk. De zes initiatiefnemers zijn Dré Teeuwen (notaris), Marjan Hulzink (kindbehartiger), Martijn Willems (makelaar), Rianne Hillenaar (mediator), Huub Derksen (financieel adviseur) en Monique Senssen (advocaat). "Ons doel is een laagdrempelige voorziening te creëren waar mensen betrouwbare informatie kunnen krijgen", aldus Rianne Hillenaar.

Hoe is het idee ontstaan om een Scheidingscafé te organiseren?
Marjan Hulzink (MH) van Counseling & psychotherapie Cuijk: "Scheiding is een onderwerp waarover veel vragen bestaan, toch is het veelal een 'verborgen' onderwerp, tot op het moment dat twijfel is omgezet in een besluit en dit zichtbaar wordt voor de buitenwereld. Om de vele vragen die rijzen bij scheidende partners beantwoord te krijgen, moet men 'op zoek' naar diverse professionals voor een antwoord. Dat is een hele speurtocht, waarvoor binnen de dagelijkse (emotionele) hectiek, eigenlijk de tijd en energie ontbreken... Het is een vriendelijke, laagdrempelige manier om kennis te maken met alle disciplines waaraan nood kan bestaan tijdens het scheidingsproces."

Voor wie is het bedoeld?
MZ: "Het Scheidingscafé is bedoeld voor ieder die vragen heeft over zijn scheiding (plannen), de in gang gezette scheiding, of over de nieuw ontstane situatie na de scheiding. Dat kunnen vragen zijn op juridisch vlak, op het gebied van financiën, huisvesting, omgang met de kinderen, tussen gescheiden ouders (afspraken over de kinderen), nieuw samengestelde gezinnen, het komen tot of het aanpassen van een omgangsregeling."
Rianne Hillenaar van Eerstmediation.nl: "Het gaat dan zowel over mensen die getrouwd zijn als over samenwoners die uit elkaar gaan."

Waarom deze zes ondernemers?
MZ: "Het is een bewuste selectie uit ter zake kundige professionals die tevens ervaren zijn binnen hun vakgebied. Het is ons aller intentie om dienstbaar te zijn en aan te sluiten bij wensen, omstandigheden en mogelijkheden van (scheidende) partijen. We gaan allen uit van de kracht in mensen/cliënten en spreken hen daarop aan, om van daaruit te komen tot de best passende (en hoogst haalbare) afspraken/oplossingen."

Wat wil de financieel adviseur presenteren op het Scheidingscafé?
Huub Derksen van Lambert Blonk Assurantiën: 'Een echtscheiding brengt ook op financieel gebied een hoop veranderingen met zich mee. Belangrijke vragen zijn: Wie blijft er in de woning wonen? Is overname van de volledige hypotheek haalbaar met één inkomen? Is er een restschuld bij verkoop? Verschillende financiële producten zijn aan uw hypotheek verbonden, zoals een overlijdensrisicoverzekering of opgebouwde waarde in spaar- of beleggingspolissen. Als financieel adviseur bekijken we dus samen met u of uw wensen ook daadwerkelijk haalbaar zijn. We proberen uw financiële zorgen uit handen te nemen, omdat een scheiding vaak al moeilijk genoeg is."

Wat doet een kindbehartiger?
MZ: "Zoals advocaat en mediator de stem(men) van de ouders (volwassenen) vertegenwoordigen, zo is de Kindbehartiger opgeleid dat te doen voor kinderen. Het kind wordt op deze wijze tot 'partij' in het overleg. De Kindbehartiger spreekt, op passende wijze, met kind(eren) en ouders en sluit met de aldus verkregen informatie aan bij het overleg. Er wordt niet 'gekozen tussen ouders', het kind heeft beide ouders nodig. Als partners kan men scheiden, als ouders blijft men echter verbonden. De opdracht van de Kindbehartiger is om het belang van het kind centraal te stellen bij het maken van afspraken."

Wat gaat de makelaar presenteren?
Martijn Willems van Makelaardij Martijn Willems: "Als men gaat scheiden en men heeft een koopwoning dan is de eerste vraag, hoeveel is onze huidige koopwoning waard? De makelaar zal de woning gaan taxeren. Aan de hand van de taxatie kan men beslissen of de man of vrouw blijft wonen? Er komen zoveel vragen op ze af en ze zitten al in een achtbaan van emoties en gevoelens, vandaar dat wij ze volledig willen ontzorgen inzake de verkoop van hun woning. Dat vinden mensen fijn."

Wat gaat de notaris presenteren?
Dré Teeuwen van Notariskantoor Teeuwen: "Bij een (echt)scheiding of beëindigen van een samenwoning komen allerlei vragen aan de orde die van belang kunnen zijn voor de notaris. De verdeling van een woning moet middels een akte bij de notaris. Ander punt is het maken van een testament. Zolang de echtscheidingsbeschikking van de rechter niet is ingeschreven in de registers van de burgerlijke stand, zijn de echtelieden nog gehuwd. Ook voor samenwonende partners is het van belang om bij het beëindigen van een samenwoning contact op te nemen met de notaris, zoals in verband met de mogelijke gevolgen bij overlijden van een van de partners."

Wat is de rol van de mediator?
Rianne Hillenaar van Eerstmediation.nl: "Als mensen uit elkaar gaan moeten we veel zaken geregeld worden en veel moeilijke beslissingen worden genomen. En dat in een periode waarin de emoties vaak de boventoon voeren. De meeste mensen willen in goed overleg uit elkaar maar dat is best moeilijk als er veel verdriet of boosheid is. Daar kunnen ze wel wat hulp bij gebruiken. Als mediator begeleid ik dat proces en leid ik partijen door het scheidingsproces. Ik zit dus met beide partijen aan tafel. Ik zorg ervoor dat alle onderwerpen aan bod komen en dat alles goed vastgelegd wordt."

Welke rol speelt een advocaat?
Monique Senssen van Vaessen Advocaten: 'In Nederland kan een echtscheiding alleen worden uitgesproken door de rechtbank. Voor deze procedure is een advocaat nodig. Een advocaat behartigt de belangen van een of beiden partijen in een scheiding. Deze belangen kunnen gelegen zijn op het gebied van de zorgregeling met de kinderen, alimentatie, verdeling van de gemeenschappelijke boedel of afwikkeling van huwelijkse voorwaarden. De advocaat heeft niet alleen kennis van de juridische kant van al deze onderwerpen maar zoekt met de cliënt ook naar praktische oplossingen. Een advocaat begeleidt het hele scheidingsproces, adviseert over alle zaken die geregeld moeten worden, en legt uiteindelijk de afspraken vast in een ouderschapsplan of convenant. Ook wanneer afspraken later aangepast moeten worden als gevolg van bijvoorbeeld inkomensverlies, nieuwe baan of nieuwe relatie kan de advocaat hierbij de helpende hand bieden.'

Meer informatie via de site www.scheidingscafelandvancuijk.nl

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant