De commissie van de Lichtjesoptocht tijdens één van de laatste vergaderingen.
De commissie van de Lichtjesoptocht tijdens één van de laatste vergaderingen.

Laatste loodjes voor commissie Lichtjesoptocht Boxmeer

Carnaval 794 keer gelezen

BOXMEER | Met nog een paar weken te gaan, is de commissie van 'Boksmèr Praolt en Straolt' drukdoende met de laatste voorbereidingen voor de Lichtjesoptocht die zaterdag 25 februari door de straten van Boxmeer trekt. Na maanden van voorbereiding breekt nu de periode van drukte aan, met de keuringen van alle wagens en het informeren van alle vrijwilligers. "Gedurende de dag zorgen zo'n 150 vrijwilligers dat de optocht weer een succes wordt", aldus voorzitter Rinie van Raaij.

"Gedurende de dag heeft iedereen zijn eigen taken", verduidelijkt Van Raaij. "Verkeersregelaars, mensen die collecteren, broodjes smeren, de juryleden en natuurlijk mensen die overdag de hekken plaatsen om het parcours af te zetten... Zonder al die vrijwilligers -en de sponsors- zou de optocht nooit door kunnen gaan."

Inschrijvingen
De commissie komt donderdag 9 februari bij elkaar in Riche voor een eerste (foto)keuring van de deelnemende wagens, jeugdwagens, loopgroepen en individuen. "Op basis van de foto's krijgen we al een indruk van de kwaliteit", legt Coen de Kleijn, hoofd van de technische commissie, uit. "Vervolgens zullen we op de zaterdagen 11 en 18 februari alle deelnemers bezoeken voor de technische keuring, want alles moet wel in orde zijn."
Die keuring vormt eveneens een soort van ballotage, erkent Van Raaij. "Want behalve dat alles in orde is, moet de wagen er ook gewoon mooi uitzien. De kwaliteit moet van dien aard zijn dat mensen langs de kant er kippenvel van krijgen en jongeren denken: 'Dit wil ik ook', en voor 2018 of het jaar erop aan de slag willen gaan."
De keuring moet ook de 'kisten en kastelen' tot een minimum terugbrengen. De Kleijn: "We zitten niet te wachten op vierkante kisten met een paar lichtjes erop, enorme herrie en springende jongeren achterop. Dat druist tegen onze doelstelling in."

Goed vertegenwoordigd
Veel deelnemers komen uit het buitengebied en afkomstig van Siebengewald tot Grave, legt commissielid Kitty Guntlisbergen uit. "Binnen een straal van 25 tot 30 kilometer vanaf Boxmeer. In de kleine dorpen hebben ze vaak meer schuren en andere ruimtes om wagens te bouwen. Zodoende zijn de kleine kernen altijd goed vertegenwoordigd op de Lichtjesoptocht. De optocht wordt geopend door de nieuwe wagen van BCV De Geitenbok." De teller staat op zo'n vijftig wagens en groepen, die nog worden aangevuld met enkele prinsenwagens uit de regio. "De jury beoordeelt de deelnemers op vier criteria." De hoofdprijs is 1250 euro.
Meer informatie op de website www.lichtjesoptochtboxmeer.nl


'Boksmèr Praolt en Straolt': zaterdagavond 25 februari in het centrum van Boxmeer. (archieffoto: Bas Delhij)

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant