Politiecontrole bij de Tango.
Politiecontrole bij de Tango. Foto: SK-Media

Project X Katwijk; politie houdt twee mannen aan voor opruien mensen naar Katwijk te komen

112 8.102 keer gelezen

KATWIJK | In de gemeente Cuijk is sinds 18.30 uur vrijdag een noodverordening van kracht. De kernen Cuijk en Katwijk zijn door de burgemeester aangewezen als veiligheidsrisicogebied. De politie controleert al het verkeer dat richting Katwijk komt. 

21.15 uur 
De politie controleert al het verkeer dat richting Cuijk komt en voert controles uit bij diverse invalswegen en op andere locaties binnen de gemeente Cuijk. Tijdens een controle aan de Raamweg bij de Tango in Cuijk is tenminste een doos vuurwerk in beslag genomen door de politie. "Personen die worden gecontroleerd zijn verplicht zich door middel van een geldig identiteitsbewijs te legitimeren. Ook kan gevraagd worden aan te geven met welk doel iemand onderweg is", laat de politie weten.

21.00 uur
De politie heeft vrijdag een man uit Someren en een man uit Bergambacht aangehouden. Volgens de politie zouden de twee mensen hebben opgeruid naar Katwijk te komen. Digitaal onderzoek bracht de politie op het spoor van de twee mannen. Het gaat om een 20-jarige man uit Someren die in zijn woonplaats werd opgepakt en een 19-jarige inwoner van Bergambacht. Hij werd in Rotterdam aangehouden. Beiden zitten vast voor verder onderzoek. De politie kreeg ook zicht op een twintigtal jongeren die een minder nadrukkelijk aandeel leken te hebben in het aansporen van jeugd om naar Katwijk te komen. Allemaal mannen in de leeftijd van 18 tot 20 jaar, verspreid over heel Nederland. Zij kregen vandaag bezoek van de politie en met hen werd een zogenoemd stopgesprek gevoerd. Daarin werd duidelijk gemaakt dat als ze niet stoppen met deze activiteiten, ze alsnog aangehouden worden. Het onderzoek naar de opruiende activiteiten in aanloop naar Project X in Katwijk en de initiators daarvan, is in volle gang. De politie sluit meer aanhoudingen hiervoor dan ook niet uit. 

18.30
In de gemeente Cuijk is sinds 18.30 uur vrijdag een noodverordening van kracht. De kernen Cuijk en Katwijk zijn door de burgemeester aangewezen als veiligheidsrisicogebied. Burgemeester Wim Hillenaar: "Deze noodverordening en dit bevel geeft de instanties ruimere bevoegdheden om in te grijpen en om kwaadwillenden te weren als de situatie daar om vraagt. Ik blijf het benadrukken; er is geen feest in Katwijk en er komt geen feest in Katwijk." De gemeente heeft een speciale pagina gelanceerd die antwoord geeft op de meest brandende vragen over de getroffen maatregelen. 

17.30 uur
De politie in Cuijk heeft zich goed voorbereid op het aankondigde Project X-feest in Katwijk. In Katwijk, Cuijk-Noord en in de Heeswijkse Kampen rijden op het moment veel politieauto's en arrestantenbusjes rond. "De politie is druk aan het rondrijden. Je merkt dat er in Cuijk wat gaat spelen", vertelt onze verslaggever ter plaatse. Voor het politiebureau in Cuijk staan vier paardentrailers. Ook worden er door de politie personen en voertuigen die van de snelweg af komen gecontroleerd. Inmiddels rijden er politieagenten op paarden door Cuijk. 

Brabantse politiecel 
De politie en de gemeente Cuijk lieten eerder weten rekening te houden met diverse scenario's vrijdagavond. "De voorzorgsmaatregelen die vrijdag worden getroffen zullen passend zijn en er zal strikt worden gehandhaafd. Over de concrete voorzorgsmaatregelen zal vooraf enkel worden gecommuniceerd indien dit noodzakelijk is", laat de politie via een bericht op social media weten. Burgemeester Wim Hillenaar doet een beroep op de ouders van de jongeren die van plan zijn naar Katwijk te komen. "Maak hen duidelijk dat dat zij niet welkom zijn. Komen ze toch naar Cuijk, dan kunnen de gevolgen dusdanig zijn dat ze die hun leven lang met zich meedragen. Overtuig uw kinderen dat ze vrijdagavond op een veel leukere manier kunnen doorbrengen dan in een Brabantse politiecel." Verder laat de burgemeester weten dat de politie 'daadkrachtig' en 'doortastend' zal optreden tegen personen die naar Katwijk komen om bewust onrust te veroorzaken. 

Afbeelding
De waterwagen van de politie is gearriveerd.
De politie heeft een doos met vuurwerk in beslag genomen
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant