Logo kliknieuws.nl/maasdriehoek
Om toch Koningsdag te kunnen vieren is er een landelijk alternatief programma.
Om toch Koningsdag te kunnen vieren is er een landelijk alternatief programma.

Koningsdag wordt 'woningsdag'

  •   keer gelezen   112

SINT ANTHONIS | Vanwege het coronavirus is het dit jaar niet mogelijk om Koningsdag te vieren op de gebruikelijk manier. De Koninklijke Bond van Oranjeverenigingen (KBOV) heeft daarom een alternatief programma gemaakt om in tijden van social distancing op 27 april toch Koningsdag te kunnen vieren, schrijft gemeente Sint Anthonis op hun website.

Koningsdag wordt dit jaar Woningsdag. Het programma voor deze bijzondere Koningsdag, op maandag 27 april, zal om 9.45 uur starten met het luiden van de klokken door heel het land. Hierna zal er op televisie om 10:00 uur een speciale uitzending starten waarin het Concertgebouworkest het Wilhelmus zal spelen.

Digitale vrijmarkt
De Koninklijke Bond van Oranjeverenigingen is bezig met het opstellen van een digitale kleedjesmarkt. Een vrijmarkt zoals gebruikelijk, maar dan op het internet. De website hiervoor is op het moment van schrijven nog in ontwikkeling. Het plan is om deze digitale vrijmarkt te laten starten om 12:00 uur.

Speciaal voor kinderen
Kinderen van 12 jaar en jonger kunnen een digitale brief schrijven om de koning te feliciteren. De KBOV vraagt hen ook op te schrijven wat de coronacrisis met hen doet. Ook kunnen kinderen, als ze dat natuurlijk willen, een tekening voor de Koning maken. In de middag worden deze brieven en tekeningen aan koning Willem-Alexander overhandigd.

Saamhorigsheidsconcerten
Landelijk wordt iedere muzikant en artiest verzocht om tussen 15:00 en 16:00 uur een optreden te verzorgen voor hen die de verzorgingstehuizen niet mogen verlaten, zogenaamde saamhorigsheidsconcerten. "In Sint Anthonis doen we daar aan mee. Samen met enkele muzikanten van Sint Cecilia en zangeres Sanne de Jong zal burgemeester Fränzel een muzikaal optreden vóór de verzorgingstehuizen 't Hoogveld in Sint Anthonis en De Lookant in Wanroij verzorgen." aldus de gemeente. Na deze concerten zal om 16:00 uur het officiële programma van de dag afgesloten worden met een zogenoemde thuistoost. Mensen in het hele land kunnen dan gelijktijdig het glas heffen op de 53e verjaardag van de koning.

Lintjesregen
De landelijke lintjesregen op 24 april, zal in aangepaste vorm doorgang vinden. In de ochtend zullen alle burgemeesters van het land telefonisch contact opnemen met hen die door Zijne Majesteit de Koning tot de Ridderorde benoemd worden. De namen van de gedecoreerden zullen op die dag, net als ieder jaar, in een speciale editie van de Staatscourant worden gepubliceerd. Er wordt nog gezocht naar een goed moment voor de daadwerkelijke uitreiking van de lintjes, zodat dit alsnog kan plaatsvinden in het bijzijn van familie, vrienden en collega's.

Meer berichten