De aanwezigen discussieerden in groepjes over Cittaslow-onderwerpen.
De aanwezigen discussieerden in groepjes over Cittaslow-onderwerpen.

Ook gemeente Sint Anthonis wil Cittaslow worden

Human Interest 367 keer gelezen

OPLOO | In Oploo vond maandag een gemeentegesprek plaats over Cittaslow. Gemeenteraadsleden en inwoners van de gemeente Sint Anthonis lieten zich informeren over dit keurmerk voor duurzaamheid en leefbaarheid.

Door Kees de Bruijn

Uiteraard streeft ook gemeente Sint Anthonis naar de hoogst mogelijke kwaliteit van leven voor haar inwoners, ondernemers en bezoekers. Cittaslow is het internationale keurmerk daarvoor en het gaat al lang niet meer alleen over eerlijk voedsel. In Oploo werd ook gesproken over duurzaamheid, kwaliteit en veiligheid voor inwoners van de gemeente. En wat aandacht voor eerlijk voedsel, leefomgeving, leefbaarheid, landschap, milieu, gastvrijheid betekent en of het streven daarnaar vastgelegd moet worden in een Cittaslow-keurmerk.

Imagoverbetering
Een onderzoek naar de mogelijkheden van Cittaslow staat in het coalitieprogramma van de politieke partijen SAN en CDA van gemeente Sint Anthonis. Want Cittaslow is een beweging die kansen biedt tot imagoverbetering en stelt de gemeente voor een aantal mooie nieuwe uitdagingen. Anderzijds bestaat er een risico dat voornemens om Cittaslow in gemeentelijk beleid te verankeren blijven steken in mooie woorden.
Om het keurmerk te kunnen krijgen moet de gemeente aan een aantal uitgangspunten voldoen. Zorg voor de mens en behoud van eigen identiteit staan voorop.

Haast je langzaam
"Het slaksymbool van Cittaslow staat voor bewustzijn, niet voor traagheid", zei de aanwezige burgemeester van Alphen-Chaam, al enige tijd Cittaslow-gemeente. "Het is een inspirerend netwerk met toekomstperspectief."
Of ook gemeente Sint Anthonis Cittaslow moet worden was de centrale vraag in Oploo. Er werd in groepjes over gepraat en er werd overwegend positief tegen de uitdaging aangekeken, hoewel er nog veel vragen onbeantwoord bleven. Zo bleek bijvoorbeeld uit reacties dat op het eerste gezicht vooral de intensieve veehouderij in tegenspraak met Cittaslow is.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant