Maarten Ebben van de werkgroep Knillus bij de Sint Corneliuskerk die dit jaar omgeturnd wordt tot multifunctionele accommodatie. (foto: Ingrid Driessen)
Maarten Ebben van de werkgroep Knillus bij de Sint Corneliuskerk die dit jaar omgeturnd wordt tot multifunctionele accommodatie. (foto: Ingrid Driessen)

'Een MFA in Vortum-Mullem lost vier problemen in één keer op'

Human Interest 1.755 keer gelezen

VORTUM-MULLEM | Bijna alle seinen staan op groen voor de realisatie van een multifunctionele accommodatie (MFA) in Vortum-Mullem. "Ik verwacht dat we rond de 'bouwvak' kunnen beginnen met de bouwvoorbereidingen", vertelt Maarten Ebben namens de werkgroep Knillus.

Door Martijn Schwillens

'Knillus' is de voorlopige werknaam voor de MFA, maar het zou Ebben niet verbazen als dat ook daadwerkelijk de naam wordt van het gebouw. "Knillus is dialect voor Sint Cornelius, waar de kerk, een straat en de fanfare in het dorp naar vernoemd zijn", lacht hij. En juist die kerk moet dit jaar worden omgeturnd tot het kloppende (verenigings)hart van het dorp. "Met de MFA worden vier problemen in één keer opgelost. De kerk hoeft niet gesloten te worden, 't Gemeenschapshuus heeft haar langste tijd gehad, het gebouw van Ut Bènkske (jeugdclub) komt weer vrij voor de gemeente Boxmeer en het dorp krijgt opnieuw een eigen kroeg."

Zelfwerkzaamheid
De totale kosten van de verbouwing bedragen 700.000 euro. De helft komt voor rekening van de gemeente Boxmeer. "En voor de andere helft is een fondsenwerver voor ons aan de slag gegaan, er is een leenconstructie met de parochie uitgewerkt, we hopen op een bijdrage uit het Fonds Maatschappelijke Betrokkenheid van de Rabobank en wellicht gaan we nog één of twee activiteiten houden. Daarnaast is zelfwerkzaamheid erg belangrijk. Minder kosten is ook geld", benadrukt Ebben.
In 'Knillus' vinden alle dorpsverenigingen in de toekomst hun onderkomen. "Er komt een verdieping (180m2) bovenop voor de jeugdclub en verder komt er een stiltecentrum voor bezinning. Rouwen en trouwen blijft er mogelijk en tegen het gebouw wordt een kroeg (80m2) aangebouwd. We verwachten dat de MFA straks ongeveer 90 uur per week geopend zal zijn."
En de planning? "Ik heb altijd gezegd dat het jaarlijkse nieuwjaarsconcert in Knillus gehouden gaat worden. Daar ga ik nog steeds van uit."

'Essentieel voor toekomst Vortum'
De realisatie van een multifunctionele accommodatie (MFA) in het dorp, is essentieel voor de leefbaarheid en de toekomst van Vortum-Mullem. Dat stelt Maarten Ebben van de werkgroep Knillus. Als alle plannen groen licht krijgen, moet de MFA nog voor het einde van dit kalenderjaar zijn gerealiseerd. "Als je wil dat het dorp (circa 700 inwoners) leefbaar blijft, moet je zelf een deel van de regie ter hand nemen", legt Ebben uit. "Een aantal voorzieningen zijn daarvoor essentieel. We hebben bijvoorbeeld nog een eigen school. Maar als we nu de boot missen, dan lopen we een reële kans dat het dorp over tien jaar wel erg slaperig wordt. Inmiddels zijn twee bouwplannen vrijgegeven. Er kan weer gebouwd worden. Een MFA draagt eraan bij dat Vortum een levendig dorp blijft waar ook de kinderen van onze kinderen kunnen wonen."

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant