Patricia Franken.
Patricia Franken.
column

'Gaan we vechten of regelen we het samen'

Column 595 keer gelezen

Ik hoor mensen regelmatig zeggen: 'Ze gaan tegenwoordig zo vlug uit elkaar, bij het minste of geringste gaan ze al scheiden.' Bij al die honderden stellen die ik heb mogen begeleiden bij hun echtscheiding, ben ik nog nooit tegen gekomen dat dat besluit zo maar van dag één op dag twee werd genomen. Daar zijn vaak maanden, zo niet jaren, aan vooraf gegaan: jaren waarin de één wellicht niet bewust was van de twijfels van de ander.

En als je dat niet hebt geweten, dan komt de mededeling dat de ander wil scheiden als donderslag bij heldere hemel. Je zou denken dat degene die de keuze heeft gemaakt het gemakkelijker heeft dan degene die dat besluit te horen krijgt. Maar dat is niet zo; voor beiden is het vreselijk moeilijk. Het is wel heel verschillend. Degene die de keus heeft gemaakt is veelal al een paar stappen verder richting de toekomst terwijl de ander die het te horen heeft gekregen nog worstelt met de vraag: wat is mij nu overkomen?

Soms voelen mensen zich bedrogen, zijn er leugens verteld of zijn er schulden gemaakt waar de ander niets van wist. Zoveel mensen, zoveel verhalen en zoveel emoties. En voor wie wil zijn er redenen te over om te zoeken naar een manier om de gekrenkte trots of het gevoel van onrechtvaardige behandeling om te zetten in genoegdoening, wraak en 'gerechtigdheid'. Maar ja, wat is dan het gevolg? Dat is meestal totaal niet te overzien. Wat is de prijs, letterlijk en figuurlijk, van een jarenlange slepende vechtscheiding? Kun je een prijskaartje hangen aan alle energie die daar in gaat zitten? Wat levert genoegdoening uiteindelijk op? En waar vecht je eigenlijk tegen, tegen je ex of tegen jezelf?

En als de wraakgevoelens zijn bevredigd is dan ook de pijn en het verdriet van de scheiding daarmee weg? Nog los van wie je allemaal meetrekt in het gevecht. Kinderen, ouders, broers, zussen, vrienden, collega's, allemaal scheiden ze op hun manier met de kemphanen mee. In Nederland kennen we de mogelijkheid om te procederen en als het niet anders kan dan is dat zo en moeten mensen die weg bewandelen. Het zal duidelijk zijn dat ik als mediator mensen liever niet in de Rechtbank zie belanden maar uiteindelijk is het de keus van de scheidende partijen zelf.

Meer weten over mediation? Neem contact op met Patricia Franken Scheidingsbemiddeling, tel. (0485) 325615 of 06-33 808 909 of www.wijscheiden.nl

Patricia Franken

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant