Een projectgroep doet onderzoek naar vliegcrashes en noodlandingen in de gemeente Boxmeer tijdens de Tweede Wereldoorlog.
Een projectgroep doet onderzoek naar vliegcrashes en noodlandingen in de gemeente Boxmeer tijdens de Tweede Wereldoorlog.

'Er is in de oorlog relatief veel gebeurd in Boxmeer'

Historie 658 keer gelezen

GROENINGEN | De projectgroep die onderzoek doet naar vliegtuigcrashes en noodlandingen in de gemeente Boxmeer tijdens de Tweede Wereldoorlog, legt momenteel de laatste hand aan een boek over 25 crashes en noodlandingen in de periode 1940/45. "De regio Boxmeer vormde de aanvliegroute vanuit Engeland naar het Ruhrgebied, dus er is relatief veel gebeurd", weet Ruud Wildekamp.

Door Martijn Schwillens

Wildekamp schreef eerder boeken over crashes in Sint Anthonis en Venray en beschikt over een heleboel informatie over vliegtuigongelukken in Oost-Brabant tussen 1939 en 1945. De aanwezige expertise bij de 8-koppige werkgroep is sowieso zeer groot. Zo is Tonnie Ebben eigenaar van het keldermuseum 'Van Postzegel tot Tank' in Groeningen en maken twee zogeheten Plane Hunters deel uit van de werkgroep. Aan de hand van rapporten, aangiftebrieven en andere paperassen ('vooral de Engelsen hielden alles bij') volgt veldonderzoek om het verhaal compleet te maken. "Geallieerden en Duitsers zijn voor ons gelijk. Wij onderzoeken alles. Oude sentimenten tellen voor ons niet mee", verduidelijkt Leo Janssen van de projectgroep. "Er is veel informatie voorhanden, maar getuigenissen of het verhaal achter de crash of noodlanding ontbreken vaak. Die verhalen worden door ons nagetrokken en door Ruud opgeschreven, terwijl de 'plane hunters' op de genoemde locaties gaan graven. Aan de hand van vondsten krijgen we vaak ook bevestiging van het type vliegtuig dat er is neergestort."

Doelstellingen
De projectgroep heeft feitelijk twee doelstellingen: het verzamelen van informatie en vooral het delen van informatie. 'Plane Hunter' Joop Hendrix: "Er wordt gewerkt aan een boekwerk (met kaarten en foto's), er komt tenminste één informatiebord (in Groeningen) met daarop informatie over de crash(es) en rond de boekpresentatie medio mei zullen ook lezingen en een tentoonstelling worden gehouden."

Moeite waard
De verhalen achter de crashes zijn volgens Wildekamp de moeite waard. "Bij de Veerstraat is een B17 neergestort, waarbij ook een soldaat omkwam. Daarna ontstond een vuurgevecht tussen de Canadezen en de Duitsers, die twee soldaten gevangen namen. De gevechten die volgden, leidden uiteindelijk tot het het verdwijnen van het laatste Duitse brughoofd aan deze kant van de Maas. En bij Halfweg in Boxmeer was vroeger een tijdelijk vliegveld, dat diende als reservevliegveld voor Volkel", somt Wildekamp twee verhalen uit het boek op.
Info: luchtoorlog.boxmeer4045.nl

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant