De Knakworstrennen in Beugen beleven op zondag 26 februari de 33ste editie. (foto: Bas Delhij)
De Knakworstrennen in Beugen beleven op zondag 26 februari de 33ste editie. (foto: Bas Delhij)

Jubileum voor Knakworstrennen in Beugen

Carnaval 285 keer gelezen

BEUGEN | Het begon ooit als ludieke actie van een tiental dorpelingen, met een knipoog naar de Metworstrennen. Maar inmiddels zijn de Knakworstrennen in Beugen een niet meer weg te denken evenement op de regionale carnavalsagenda. De 'meest kolderieke paardenrennen van Nederland' beleven op carnavalszondag 26 februari hun 33-jarig jubileum. "We zien dat het evenement nog elk jaar groeit, met steeds meer bezoekers uit de regio", aldus Stefan Hesen van 'De Jongens van de Knakworst'.

Stefan, zelf eenmalig deelnemer, zit sinds vijf jaar in de organisatie. "De Knakworstrennen zijn me met de paplepel ingegoten", legt hij uit. "Het is vooral ludiek, maar je komt als winnaar ook in de spotlights te staan. We hebben ook een jubileumboek gemaakt."
Wat is de bedoeling? 27 koppels, bestaande uit een 'menspaard' (met een valhelm in de vorm van een paardenkop) en een 'ruiter', nemen het carnavalszondag vanaf 10.31 uur tegen elkaar op. Kort na twaalven is de laatste manche. "Het is een combinatie van techniek en snelheid. Je moet als ruiter je benen goed om het paard klemmen en het liefst niet te zwaar zijn, zodat er snelheid gemaakt kan worden. Ook een goede start is belangrijk, al hebben we ook wel eens meegemaakt dat iemand die ruim voorop lag op het laatst alsnog onderuit ging op het zand en verloor", lacht hij.
Aansluitend op de Knakworstrennen is er een muzikaal randprogramma, met onder meer Stef Ekkel. Meer info: www.knakworstrennen.nl

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant