In het Friese dorp Hurdegaryp komt een heus 'tiny houses'-straatje. (illustratie: Mill Home)
In het Friese dorp Hurdegaryp komt een heus 'tiny houses'-straatje. (illustratie: Mill Home)

'Tiny houses'-straatje in Mill?

Wonen 1.638 keer gelezen

LAND VAN CUIJK | Tiny houses zouden een prima oplossing kunnen vormen voor bijvoorbeeld het al jaren braakliggende Homburg-terrein in Cuijk of om te voorkomen dat starters op de woningmarkt wegtrekken uit Mill en Sint Hubert . "In het Friese dorp Hurdegaryp werken we nu aan een 'Tiny houses'-straatje", vertelt Gerard Dijkstra van Mill Home.

"Het is een pilot die we samen met de gemeente hebben opgepakt. Na een eerste informatieavond meldden zich 34 belangstellenden. Eind februari gaan we met vijf potentiële kopers het gesprek aan en kunnen we beginnen."

Duurzaamheid
Gemeenten hebben hun mond vol van duurzaamheid, maar juist op het gebied van wonen blijven de gemeenten in het Land van Cuijk op dat vlak ver achter. Ook voor starters is het aanbod beperkt. Tiny houses zijn ideaal voor starters, mede door het lage kostenplaatje van ruim 50.000 euro. Dijkstra: "In Mill zijn ook meerdere belangstellenden, maar de exacte vraag moet nog worden gebundeld en met de gemeente moeten we nog in gesprek." Zogeheten 'tiny houses', compacte en toch volledig uitgeruste huisjes van zo'n dertig vierkante meter, bieden mogelijk een uitkomst om starters in het Land van Cuijk op maat te bedienen. "Vooral voor starters die een bewuste levensstijl hanteren, bieden tiny houses een prima alternatief."
Mill Home presenteerde eind november tijdens het Woondebat Jongeren in Mill al de mogelijkheden van deze huisjes van circa 30m2, inclusief keuken, badkamer, woonkamer en slaapruimte. Kosten: ruim 50.000 euro. De tiny houses zijn een bedenksel van Dijkstra en zijn compagnon Auke de Vor (architect). "Ik woonde in mijn studententijd in een klein kamertje met douche en keuken, maar de wc moest ik delen. Toch betaalde ik de hoofdprijs. Dat moet toch anders kunnen, dacht ik. Later zijn we in gesprek geraakt met Rob Bresemer van Mill Panels en zijn we met z'n drieën verdergegaan als Mill Home. We hebben vijf prototypes uitgedacht en inmiddels zijn we op het punt dat we één type huisje kunnen gaan wegzetten op de markt."

Levensstijl
Die markt bestaat uit de groep 20- en 30-plussers die een bewuste levensstijl hanteren. "De zogeheten 'millennials' (18- tot 38-jarigen), die aan een MacBook, iPhone en kop koffie genoeg hebben. Die hun footprint op deze wereld zo klein mogelijk willen houden en niet de helft van hun salaris kwijt willen zijn aan een huis", verduidelijkt Dijkstra. "De tiny houses zijn goed betaalbaar, maar de levensstijl is het belangrijkste aspect. De huisjes worden vervaardigd uit FSC-hout, op het dak aan de zuidkant komen zonnepanelen zodat het huisje zelfvoorzienend is qua verwarming en elektriciteit en door het gebruik van een e-shower en speciale water- en UV-filter kan het water tot wel zeven keer worden hergebruikt."
De huisjes, zo benadrukt Dijkstra, voldoen echter wél aan alle kwaliteit en comfort die een huizenkoper mag verwachten. "Huisjes worden gewoon aangesloten op de riolering en hebben een designkeuken." Hij besluit: "Het is nu wachten op gemeenten die grond beschikbaar stellen en banken die mee willen denken over financiering."

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant