Extern procesbegeleider Peter van der Velden woensdagavond aan het woord tijdens de raadsconferentie Land van Cuijk. (foto: Diana Derks)
Extern procesbegeleider Peter van der Velden woensdagavond aan het woord tijdens de raadsconferentie Land van Cuijk. (foto: Diana Derks)

Nog voor de zomer duidelijkheid over herindeling Land van Cuijk

Politiek Samenwerking Land van Cuijk 478 keer gelezen

LAND VAN CUIJK | De vijf gemeenteraden in het Land van Cuijk zullen 20 september een besluit nemen over de manier waarop de samenwerking in het Land van Cuijk verder gestalte moet krijgen. Een herindeling of een andere innovatieve samenwerkingsvorm vormen onderdeel van het concept-eindrapport, dat nog voor de zomer klaar moet zijn en waarin de verschillende samenwerkingsvormen tegen het licht worden gehouden. Het is vervolgens aan de vijf raden om een keuze te maken. Dat doen zij alle vijf tegelijkertijd op 20 september 2017.

In de zomer van 2016 besloten de vijf gemeenteraden in het Land van Cuijk (Cuijk, Boxmeer, Sint Anthonis, Mill en Sint Hubert en Grave) een verkenning uit te voeren naar de "voor het Land van Cuijk best passende duurzame vorm van verregaande samenwerking". Bij dit verkennende onderzoek naar de regionale bestuurlijke toekomst, kijken de raden naar alle mogelijke scenario's, zoals zelfstandigheid, bestuurlijke fusie en innovatieve vormen van samenwerking. Het Regieteam, samengesteld uit een vertegenwoordiging van de vijf gemeenteraden voert de regie over de verkenning.
De verkenning is een mix van onderzoek en dialoog. Extern procesbegeleider Peter van der Velden begeleidt de verkenning. Hij wordt daarbij ondersteund door bureau Berenschot. De heer Van der Velden was van 2004 tot 2015 burgemeester van Breda en vervulde die functie vanaf 1988 in een aantal andere gemeenten. Met ingang van 1 maart tot 28 september 2017 is hij waarnemend burgemeester van Dordrecht. De afgelopen maanden heeft de heer Peter van der Velden eerste oriënterende gesprekken gevoerd met bestuurders en managers van de vijf gemeenten. De komende maanden wordt de verkenning verder verbreed en geïntensiveerd.

Ook inwoners actief betrekken
Bij de verkenning naar de toekomst van het Land van Cuijk staan kwaliteit en onafhankelijkheid voorop. Niet alleen het bedrijfsleven en maatschappelijke partners in de regio, maar vooral ook de inwoners van het Land van Cuijk worden de komende maanden actief bij het proces betrokken. De verkenning wordt langs drie parallel lopende sporen opgepakt. Er wordt gekeken naar 1) de afzonderlijke bestuurskracht van de vijf gemeenten, 2) de bestuurlijke toekomst voor de gemeenschap van het Land van Cuijk en 3) de beste manier de vijf gemeenteraden in positie te brengen om een afgewogen keuze te kunnen maken over de bestuurlijke toekomst van het Land van Cuijk.

Concrete planning
Om ervoor te zorgen dat de uitkomsten van het onderzoek zo breed mogelijk gedragen worden, volgen de komende periode intensieve gesprekken met de vijf "gemeenschappen" in de regio. Naast de gemeenten en gemeenteraden, worden interactieve bijeenkomsten georganiseerd met maatschappelijke organisaties, bedrijven, diverse overheden, de onderwijssector en vanzelfsprekend met inwoners. Jongeren krijgen daarbij nadrukkelijk de aandacht. In de maanden maart en april worden voor elk van deze groepen verschillende bijeenkomsten/sessies georganiseerd, waarbij de toekomst van het Land van Cuijk centraal staat. De bevindingen worden (via een zogenaamde "Nota van bevindingen") eind mei – tijdens een raadsconferentie – voorgelegd aan de gezamenlijke raden. Daarna volgt in juni de behandeling in de vijf gemeenten afzonderlijk. Het definitieve onderzoeksrapport, voorzien van conclusies en aanbevelingen, wordt in juli verwacht. Na het zomerreces, op 20 september 2017, nemen de raden een besluit over de bestuurlijke toekomst van het Land van Cuijk.

Lees meer in nieuwsblad De Maas Driehoek van dinsdag 28 februari.


 

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant