'Geen medeverantwoordelijkheid overheid voor schade door aanvaring bij stuw Grave' (foto: Rijkswaterstaat)
'Geen medeverantwoordelijkheid overheid voor schade door aanvaring bij stuw Grave' (foto: Rijkswaterstaat)

'Geen medeschuld overheid voor ongeluk bij stuw Grave'

Politiek 276 keer gelezen

GRAVE/DEN HAAG | De overheid is niet medeverantwoordelijk voor de schade die de scheepvaart, woonbooteigenaren en andere ondernemers hebben geleden door het ongeluk met een schip bij de stuw bij Grave op 29 december 2016.

Dat laat minister Melanie Schultz van Haegen (VVD) weten op schriftelijke vragen van de CDA-Kamerleden Erik Ronnes, Jaco Geurts en Martijn van Helvert. Zij zijn van mening dat de overheid medeverantwoordelijk is voor de schade vanwege 'het ontbreken van een calamiteitenplan en het dichtzetten van de sluis bij Heumen'. "Er is gebruik gemaakt van een voor een dergelijke situatie geschikt calamiteitenplan", aldus de minister. "Dat een gedeelte van de schade mede door overheidsoptreden zou zijn veroorzaakt is tot op heden niet gebleken. Het onderzoek naar de aanvaring en de wijze waarop is omgegaan met de gevolgen is nog gaande."
De minister moet wel erkennen dat gedupeerden mogelijkerwijs maar een deel van hun schade kunnen verhalen op de schipper (en diens verzekeraar). "Het is mij bekend dat de eigenaar van het schip bij de rechtbank Rotterdam een verzoek heeft ingediend om aansprakelijkheid voor het incident te mogen beperken. De rechtbank behandelt het verzoek op 22 maart 2017. Als het verzoek wordt toegewezen zal door de eigenaar een fonds worden gesteld waarop de gedupeerden hun schade kunnen verhalen. Dat zal er in dat geval mogelijk toe kunnen leiden dat gedupeerden slechts een deel van hun schade vergoed krijgen."

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant