Startsein voor natuurcompensatie Randweg Haps
Startsein voor natuurcompensatie Randweg Haps

Startsein voor natuurcompensatie Randweg N264 bij Haps

Landbouw / Visserij 385 keer gelezen


HAPS | De agrarische natuurvereniging ANV-Raamvallei start in opdracht van Provincie Noord-Brabant en gemeente Cuijk met de invulling van de natuurcompensatie voor de randweg bij Haps. Vanaf begin maart gaat de ANV het veld in om samen met de grondeigenaren heggen, houtwallen en fruitgaarden aan te leggen. Al die nieuwe natuur- en landschapselementen compenseren de natuur die moet wijken voor de randweg. Deelnemende grondeigenaren nemen samen de compensatieopgave op zich en ontvangen daarvoor een vergoeding. Zo zijn de bewoners rondom de randweg zelf aan zet hun buitengebied in te richten.

De aanleg van Randweg om Haps komt steeds dichterbij. De nieuwe weg doorsnijdt het gebied tussen de Oeffeltseweg en de Lokkantseweg, dwars door het Duits Lijntje. Ontstane schade wordt gecompenseerd. Dat geldt niet alleen voor de landbouw, maar ook voor natuur en landschap. ANV-Raamvallei zet zijn tanden in het realiseren van dik vijf kilometer aan heggen en houtwallen in het landschap rondom de nieuwe randweg. De aanplant vindt plaats op grond van boeren en particulieren rondom de nieuwe weg. Samen met de grondeigenaren wordt gezocht naar gronden die voor de landbouw niet of minder aantrekkelijk zijn, zoals overhoekjes, te natte of te droge percelen. Grondeigenaren planten straks die nieuwe heggen en houtwallen en ontvangen 25 jaar lang een ruime vergoeding voor aanleg, beheer en het beschikbaar stellen van de ondergrond. 

Leefbaarheid in de plus
Met heggen, houtwallen en fruitgaarden wordt het landschap rondom de nieuwe weg aantrekkelijker voor mens en dier. Heel veel vogels insecten en kleine zoogdieren leven graag in en om deze landschapselementen. Houtwallen zorgen daarbovenop nog voor minder zicht- en geluidsoverlast van de nieuwe randweg en kleden het landschap fraai aan. 

Ruime ervaring met natuurcompensatie
In maart 2017 start ANV-Raamvallei met het benaderen van deelnemers aan de zuidkant van Haps. Voor de projectleiding in inrichtingsplannen is adviesbureau Areal aan zet. Zowel ANV-Raamvallei als Areal hebben ruime ervaring met natuurcompensatie. Zo hebben zij met de compensatie van recreatiepark 'Dommelsvoort' in Beers en bedrijventerrein 'De Laarakker' een van de grootste landschapsherstelprojecten van Nederland op de kaart gezet. Eind 2018 moet de inrichting rondom de randweg klaar zijn en levert ANV-Raamvallei het compensatieproject op.
 

Startsein voor natuurcompensatie Randweg Haps
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant