Luc Brouwers voerde afgelopen zaterdag campagne op de bakfiets in het centrum van Gennep. (foto: Ingrid Driessen)
Luc Brouwers voerde afgelopen zaterdag campagne op de bakfiets in het centrum van Gennep. (foto: Ingrid Driessen)
interview

'Niet voor mezelf op de lijst, maar voor PvdA'

Verkiezingen 268 keer gelezen

MILSBEEK/DEN HAAG | Met een 63ste plek op de kieslijst van de PvdA, lijkt de kans op een zetel in de Tweede Kamer op voorhand niet heel groot voor Luc Brouwers. De politicus uit Milsbeek, thans raadslid voor de sociaaldemocraten in Gennep, kijkt echter al voorbij de verkiezingen van woensdag 15 maart. "Ik sta niet voor mezelf op de lijst, maar voor de PvdA. Voordeel is nu bovendien dat ik ingangen in Den Haag heb die nodig zijn om de problematiek uit deze regio op de agenda te krijgen en te houden", stelt de 54-jarige Brouwers.

Door Martijn Schwillens

Brouwers is één van vier Limburgse kandidaten bij de PvdA. "Er staan in totaal 75 kandidaten op de lijst. Ik ben de eerste kandidaat uit Milsbeek en volgens mij ook de eerste vrachtwagenchauffeur ooit die op een kandidatenlijst staat", lacht hij. "Als je je verkiesbaar stelt, weet je dat er een kans is dat je in de Kamer terecht komt, maar plek 63 is realistisch gezien natuurlijk geen plek waarmee ik kan rekenen op een plek in Den Haag. Daar is het mij ook niet om te doen. Het gaat mij om de partij. Ik heb bewust de keuze gemaakt om er geen persoonlijke campagne van te maken. Posters met mijn gezicht ga je dan ook niet tegenkomen. Ik geef ook nooit thuis interviews, want privé is privé."
Al sinds 2005 is Brouwers actief in de Genneper politiek. In 2007 werd hij gekozen als raadslid. Tegenwoordig voert hij als eenmansfractie de PvdA aan in de gemeenteraad. Vanuit de oppositie. "Maar we zijn in het debat behoorlijk aanwezig en we laten ons veel op straat zien." Ook afgelopen zaterdag was Brouwers in het Gennepse centrum te vinden. Traditioneel met bakfiets en rode rozen. "Ik vergelijk mezelf een beetje met Jan Schaefer (oud-PvdA-wethouder, -Kamerlid en -staatssecretaris in de jaren '70 en '80). Zijn stijl is ook die van mij. Ik praat zoals de gemiddelde Nederlander praat. Ik heb niks met bestuurlijk jargon. Daar was de PvdA naar op zoek, want in voorgaande jaren had de partij teveel voornamelijk hoog opgeleide kandidaten uit de Randstad."

'Iedereen doet mee'
De stijl van 'Iedereen doet mee' spreekt Brouwers aan. "Werknemers weer zicht laten hebben op een vaste baan. En Lodewijk Asscher (lijsttrekker PvdA en minister van Sociale Zaken) heeft de Wet Aanpak Schijnconstructies erdoorheen gekregen, waardoor werkgevers niet langer minder dan het minimumloon meer mogen betalen aan werknemers. Ik ben vrachtwagenchauffeur en heb bijna een hele bedrijfstak zien verdwijnen doordat Oost-Europeanen voor een hongerloontje op de vrachtwagen rijden. Sommige Roemenen zijn soms een heel jaar van huis. Het lijkt wel slavernij. Wat landelijk speelt, heeft direct zijn uitwerking in de regio. Met Kerst waren de parkeerplaatsen in deze regio overvol met Oost-Europese chauffeurs die in de regen hun prakkie aan het koken waren. Op het onmenselijke af!"

Kritisch
Brouwers noemt het 'sportief' dat hij op de kieslijst is gezet. "Ze hadden toch de keuze uit zo'n 600 potentiële kandidaten. Tijdens het gesprek met de kandidatencommissie ben ik kritisch geweest op het verkiezingsprogramma. Op het gebied van arbeid, zorg, ouderenzorg en onderwijs heeft de PvdA een heel mooi programma, maar het milieubeleid mag een stuk sterker. Het gevoel van urgentie ontbreekt. Juist dit gebied, niet alleen Gennep maar ook Boxmeer, zou zich wat mij betreft veel meer mogen profileren als 'Green Valley'. Waar kun je nog gemakkelijk 80.000 zonnepanelen kwijt? Hoe gaan we om met het overschot aan mest? Hoe kunnen we dat omzetten in groene energie? Laat dit een innovatiegebied zijn. We roepen ons te richten op grote bedrijven, maar we zouden juist moeten mikken op arbeidsextensieve bedrijven. De beroepsbevolking daalt hier met zo'n 15 procent. Laten we ons richten op groene innovatieve bedrijven die bijdragen aan een vitale toekomstbestendige economie. Daarnaast zouden we in de kop van Noord Limburg veel meer moeten samenwerken met Boxmeer en Cuijk. Wij kunnen hier in de regio de duurzame energie produceren die ze in de Randstad nodig hebben, maar waar ze daar de ruimte niet voor hebben."

Vergrijzing
"Door vergrijzing en ontgroening zal de beroepsbevolking in Limburg de komende 25 jaar met 15% tot zelfs 25% afnemen", weet Brouwers. "De vraag moet dus ook niet zijn hoe we zoveel mogelijk banen kunnen scheppen, maar hoe we banen kunnen behouden en scheppen die aansluiten op de behoefte bij een krimpende beroepsbevolking. Het uitbouwen van kenniscentra zoals Chemelot Campus, Maastricht Health Campus en Greenport Venlo is van belang om de economische ontwikkeling in Limburg vitaal en toekomstbestendig te houden. Daarnaast is het van belang om in te zetten op arbeidsextensieve- en lokaal ambachtelijke bedrijvigheid om zodoende ondanks de krimp een gezonde economische structuur te behouden die onmisbaar is voor de leefbaarheid in de regio." En tot slot: "De kansen zullen naar mijn mening gezocht moeten worden in de transitie naar een biobased economy waar ruimte en kennis samenkomen, waarvoor Limburg een proeftuin kan worden en tegelijk een toekomst- en krimpbestendige economische basis kan ontwikkelen."

Het interview met Luc Brouwers maakt deel uit van de serie 'Tweede Kamerverkiezingen 2017'.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant