De organisatie van de Kuukse elfkroegetocht heeft de publieksstromen 'in control'. (foto: Arjan Broekmans)
De organisatie van de Kuukse elfkroegetocht heeft de publieksstromen 'in control'. (foto: Arjan Broekmans)

Kuukse elfkroegetocht 'is gezellig beheersbaar'

Carnaval 786 keer gelezen

CUIJK | Met zo'n 16.000 bezoekers is de Kuukse elfkroegetocht het grootste carnavalsevenement van de regio. Het aantal incidenten is al jaren beperkt. Zo ook dit jaar. Maar wie houdt er eigenlijk toezicht op de openbare orde en veiligheid? Redacteur Martijn Schwillens keek een ochtendje mee in de controlekamer in Cuijk.

Het is kort na elf uur als iedereen zijn of haar plek inneemt in de controlekamer. De bedrijfskantine in het gemeentehuis is omgeturnd tot een 'commando center'. Meerdere laptops en een megagroot scherm met daarop de beelden, die zes rond de Schouwburg opgestelde camera's live streamen, vormen een belangrijke spindel in de veiligheid. "We hebben gedurende de dag vier à vijf keer groepsoverleg en wanneer zich een calamiteit voordoet, kunnen we snel schakelen", vertelt beleidsadviseur Ruud Schijf (Veiligheid). Gemeente, politie, organisatie, EHBO en beveiliging; allen vinden onderdak in de controlekamer. "Vanuit hier hebben we goed zicht op het Louis Jansenplein en de Korte Molenstraat en kunnen we meekijken op het plein van de mainstage op het Frater Jan Baptistplein (achter de schouwburg). Nog voor problemen zich dreigen voor te doen, kunnen wij ingrijpen", legt Melvin Tromp van de beveiliging uit.

Maatregelen
Het (afgesloten) parcours van de elfkroegetocht kent een paar 'bottlenecks'. Het Fraterstraatje, Kerkplein en een deel van de Grotestraat (ter hoogte van de Taurus) lopen nog wel eens vol. "Daarom zijn daar de camera's op gericht en hebben we op die plekken extra beveiligers lopen", verduidelijkt Tromp.
Om het publiek 'te sturen', zet de organisatie dit jaar extra maatregelen in. "We werken met stoplichten bij de kroegen, die op rood springen als het te druk is", vult Paul Vreede van de elfkroegetochtcommissie aan. "Via whatsapp staan we in contact met de kasteleins en de verschillende podia. Op deze manier kunnen we drukte verplaatsen van de 'rode' naar de 'groene' gebieden. Verder kunnen we ertoe besluiten om op bepaalde plekken andere muziek te gaan draaien of zelfs te stoppen, zodat een deel van het publiek naar een andere plek vertrekt. Op die manier kunnen we de elfkroegetocht beheersbaar gezellig houden. Hiertoe hebben we veel mogelijkheden, want we hebben natuurlijk ook nog de nodige ogen op het terrein."
Mevlin Tromp vertelt tot slot: "Er lopen tussen de 46 en 52 beveiligers op het terrein, waarmee we constant in contact staan. Zij weten wat er moet gebeuren als het publiek zich ergens begint op te hopen. Zodoende kunnen wij het aantal incidenten beperkt houden."

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant