Bart Claassen (CDA) wordt de tijdelijke vervanger van Jos Nielen als wethouder in de gemeente Cuijk.
Bart Claassen (CDA) wordt de tijdelijke vervanger van Jos Nielen als wethouder in de gemeente Cuijk.

'Benoeming Bart Claassen is juist in het belang van Cuijk'

Politiek 1.159 keer gelezen

CUIJK | De gemeenteraad van Cuijk heeft vanavond in ruime meerderheid ingestemd met de benoeming van Bart Claassen (CDA) als tijdelijk opvolger van Jos Nielen als wethouder. Unaniem was de benoeming niet. Oppositiepartij PLC stemde als enige tegen.

Door Martijn Schwillens

Burgemeester Wim Hillenaar noemde het zelfs 'een trauma van de raad': de vorige keer dat de gemeente Cuijk -in 2009- wegens ziekte een wethouder moest vervangen (PvdA'er Ko Kroet werd vervangen door Gerard Peeters, red.), kostte het de Cuijkse gemeenschap meer dan 350.000 euro aan wachtgeld. Hillenaar: "Maar wij kunnen iedereen verzekeren dat dat dit keer niet het geval zal zijn. De specifieke vervangingsregeling zorgt ervoor dat vervanging automatisch na 16 weken afloopt en er geen wachtgeld betaald hoeft te worden."

Formaliteit
De benoeming van Claassen (voormalige wethouder van de gemeente Schijndel) was uiteindelijk een formaliteit, maar SP, PLC en ook VVD uitten wel hun zorgen over de hoge kosten. Zo krijgt Claassen meer dan 5.000 euro aan onkosten en een hoge vergoeding voor pensioenen en verzekeringen. Ook blijft de onkostenvergoeding voor Nielen, die herstellende is van een hersenbloeding, gehalveerd in stand. "Het is geen kwestie van onderhandelen geweest", legt Hillenaar uit. "We passen de regels toe en daar hoort dit kostenplaatje bij."
Fractievoorzitter Henk Siroen (PLC) had liever gezien dat Cuijk 'net als Boxmeer het bij drie wethouders had gehouden'. "Vier is ons inziens wat teveel van het goede." Siroen's tegenstem zorgde voor een 16-1 meerderheid, maar dus niet de door CDA-fractieleider Joost Hendriks gehoopte unanimiteit. "Want het is juist in het belang van Cuijk om met vier wethouders het laatste jaar voor de verkiezingen af te maken", zei hij. Helma Pluk (ABC): "De vierde persoon is nodig om de stappen te zetten die dit ambitieuze college wil zetten om resultaten te boeken."
Claassen krijgt onder meer financiën, WMO, bezuinigingen en ouderenbeleid in zijn portefeuille.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant