Gemeente Gennep.
Gemeente Gennep.

Proef met anoniem solliciteren in Gennep

Politiek 165 keer gelezen

GENNEP | Bij de gemeente Gennep wordt het komend jaar een proef uitgevoerd met anoniem solliciteren. De motie van de PvdA werd maandagavond aangenomen door de gemeenteraad in Gennep.

De lokale leden van de Partij van de Arbeid gingen 4 maart de straat op, toen bleek al dat veel Gennepenaren anoniem solliciteren een goed idee vinden. ''Binnen een aantal uren tekenden méér dan 100 mensen onze petitie voor anoniem solliciteren. Deze handtekeningen zijn door PvdA-raadslid Luc Brouwers aan wethouder Lucassen aangeboden'', schrijft de politieke partij op hun Facebookpagina. 

Toekomstige sollicitanten bij de gemeente Gennep worden nu dus beoordeeld op hun diploma en motivatie. Of je nu man, vrouw, jong, oud, autochtoon of allochtoon bent, dat speelt nu dus geen rol meer. Raadslid Luc Brouwers laat weten dat ''de proef een jaar zal duren, het is een mogelijkheid dat de proef langer duurt, als blijkt dat dit nodig is''. SP, D66 en KERN zorgden voor een meerderheid bij de raadsvergadering van afgelopen maandagavond. CDA en VVD stemden tegen. ''De VVD zei dat ze discriminatie afwijzen, maar zij willen tegelijkertijd geen knieval maken voor discriminatie. Het CDA stemde tegen de motie omdat zij van mening zijn dat positieve discriminatie zo ook wordt voorkomen'', vertelt Brouwers. 

''Het is geen wondermiddel'', gaat Brouwers verder, ''maar in ieder geval krijgen nu meer mensen een kans in de selectiefase. Uit verschillende onderzoeken bleek al eerder dat er wel degelijk sprake is van een onbewust onderscheid bij sollicitaties. Dat gaat niet alleen over mensen met een migratieachtergrond, maar ook over ouderen of bijvoorbeeld vrouwen. Wij hebben natuurlijk alleen maar zeggenschap over de gemeente, maar wel hopen we dat het breder wordt opgepakt door bijvoorbeeld het bedrijfsleven. Wanneer je niet op voorhand solliciteert op achtergrond, geslacht of leeftijd, zijn er veel meer potentiele kandidaten voor de functie. Het is eigenlijk een voordeel voor iedereen.''

Wanneer de proef precies in gaat, is nog niet duidelijk. ''Eerst moet met personeelszaken worden gecommuniceerd'', laat het PvdA raadslid weten.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant