Volle aula op Metameer in Stevensbeek voor scholierendebat.
Volle aula op Metameer in Stevensbeek voor scholierendebat.

'Weet nog steeds niet op welke partij ik zou gaan stemmen'

Verkiezingen 657 keer gelezen

STEVENSBEEK | Vier kandidaat-Kamerleden uit de regio en één (Boxmeers) raadslid gingen afgelopen woensdag in Stevensbeek met elkaar in debat op het Verkiezingsdebat van Metameer. "Het was leuk om dit debat bij te wonen, maar ik weet nu nog steeds niet op welke partij ik zou gaan stemmen."

Door Martijn Schwillens en Birgit Barten

Bijna popsterrenwaardig, de opkomst van de 'regionale' politici Emile Roemer (SP), Erik Ronnes (CDA), Lisa Westerveld (GroenLinks), Luc Brouwers (PvdA) en het Boxmeerse VVD-raadslid Judith Logtens voor het debat. De meeste decibel -als graadmeter voor wie volgens de leerlingen een stemronde heeft gewonnen- wordt gemeten voor Erik Ronnes en Emile Roemer. Beiden spelen dan ook een thuiswedstrijd, want als puber zaten zij zelf in Stevensbeek op school. Jongens, want zo zijn ze, joelen overigens het hardst bij Lisa Westerveld. De jonge blondine kan tijdens het debat echter op minder goedkeurende klanken rekenen. Judith Logtens wél. Zij overtuigt de leerlingen van vmbo 3 en 4, havo 4 en vwo 4 over haar standpunt over legalisatie van wietteelt.
Tijdens het debat gaat het ook over zorg, immigratie (vluchtelingen) en veiligheid. Er klinkt vooral gejuich als Roemer het woord voert. "Maar het is dan ook niet zomaar iets om uitgerekend hier tegen Emile Roemer te moeten debatteren", lacht Luc Brouwers. "Zeker niet als ze dan ook nog stellingen kiezen die overeenkomen met de standpunten van de SP", voegt Logtens toe. "Maar de tweede ronde ging het een stuk beter."

Benaderbaar
Docent maatschappijleer Joep Gilissen van Metameer legt de noodzaak voor een debat op school uit: "We willen leerlingen kennis laten maken met politiek en ze laten zien dat politici benaderbaar zijn. Het feit dat we een aantal landelijke politici naar Stevensbeek hebben weten te halen draagt daar aan bij. Ook vinden we het belangrijk dat leerlingen zien dat het in de politiek gaat over onderwerpen die voor hen van belang zijn en die te maken hebben met het dagelijks leven. We willen leerlingen motiveren voor de politiek en natuurlijk ook voor de democratie."

Betrokken
Het leuke aan het debat vindt Tom Claassen (15) is 'dat je zo meer betrokken raakt met de politiek in Den Haag'. "Want je krijgt zo een veel beter beeld van hoe het er nu precies aan toe gaat in de Tweede Kamer.'' Hij ziet vooral in het debat dat politici soms heel verschillend kunnen denken over hoe zij bepaalde zaken willen aanpakken in de toekomst. Jelke Hermsen (16) zegt dat hij het heel belangrijk vindt hoe realistisch een politicus is; ''Als je het één zegt, dan moet je dat ook wel uitvoeren. Als ze dat vervolgens niet doen, vind ik dat niet zo sterk. Dat is af en toe wel jammer aan de politiek.'' De jongens die naast hem zitten op de trap, knikken bevestigend met hem mee.

Oriëntatie
Lieke van den Berg (16) weet na het debat nog niet waar ze over een paar jaar op zou stemmen. ''Ik vond dit debat leuk om eens bijgewoond te hebben, maar ik weet daardoor nog niet welke partij het beste bij me zou passen. Wel zag ik dat veel politici een beetje achter elkaar aanlopen en dat anderen juist heel sterk een eigen mening hebben. Dat viel me echt op."
Toon Raaijmakers (16) stelt dat hij niet zoveel aan het debat heeft gehad. ''Ik kan ook nog helemaal niet stemmen, dus ik vond het niet interessant. Als ik over een paar jaar wel mag stemmen, denk ik wel dat ik beter zal opletten." Hij lacht tot slot: "Maar nu vond ik dat niet nodig.''

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant